Μη ρωτάτε όσους έχουν μοναχοπαίδι πότε θα κάνουν το δεύτερο (είναι αγένεια)

Μη ρωτάτε όσους έχουν μοναχοπαίδι πότε θα κάνουν το δεύτερο (είναι αγένεια)

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όταν κάνεις το πρώτο σου παιδί ανοίγει κατευθείαν η όρεξή σου για το δεύτερο. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν ισχύει για όλους, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα τα αντρόγυνα που δεν το προχωράνε για αντικειμενικούς λόγους – π.χ. ηλικία, υγεία κλπ. Με λίγα λόγια, όταν βλέπουμε ένα ζευγάρι με μοναχοπαίδι να μην είναι ιδιαίτερα ζεστό με την προοπτική να μεγαλώσει η οικογένεια, καλό είναι να αποφεύγουμε να θίξουμε αυτό το ζήτημα. Και επειδή δεν μας αφορά, αλλά και από απλή ευγένεια.

Μπορεί να είναι ήδη καθ ‘οδόν

Είναι σύνηθες, ακόμη και για ένα ζευγάρι που έχει ήδη την εμπειρία μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης, να μην ανακοινώνει τα ευχάριστα για το δεύτερο παιδί για ένα διάστημα, ώσπου να σιγουρευτεί ότι όλα πάνε καλά. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν, η ερώτηση για το δεύτερο να τους φέρει στη δύσκολη θέση να σκαρώσουν ένα αθώο ψέμα, να αλλάξουν το θέμα ή να αποκαλύψουν ότι περιμένουν παιδί πριν να είναι έτοιμοι γ’ αυτό.

Να προσπαθούν, αλλά να μην έρχεται

Κάποιες φορές, για διάφορους λόγους ή εξαιτίας του έντονου στρες, ακόμα κι ένα ζευγάρι που έχει ήδη τεκνοποιήσει εύκολα, μπορεί να προσπαθεί για το δεύτερο πολύ καιρό χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως αμέσως, με μια αδιάκριτη ερώτηση για το αν θα κάνουν ακόμα ένα παιδί, μπορεί να τους αγχώσει περισσότερο και, φυσικά, να τους φέρει στο νου όσα θέλουν να ξεχάσουν μέσα από την καλή παρέα και τη χαλαρή διάθεση.

Να μην είναι εφικτό...

Άλλες φορές πάλι, δύο γονείς μπορεί να έχουν διαπιστώσει πως δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν άλλο παιδί κι έτσι να εχουν αφιερώσει όλη τους την αγάπη στο μοναχοπαίδι τους. Ίσως όμως είναι πολύ πρόσφατο το γεγονός κι έτσι, μια ερώτηση για το πότε θα κάνουν αλλο παιδί να τους στεναχωρήσει χωρίς λόγο ή να τους αναγκάσει να μιλήσουν γι’ αυτό που έχουν περάσει χωρίς να το έχουν επεξεργαστεί αρκετά μέσα τους.

Ή να είναι επικίνδυνο 

Μία εγκυμοσύνη δεν είναιο πάντα εύκολη υπόθεση και δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μια γυναίκα μπορεί να συλλάβει, οι γιατροί τη συμβουλεύουν να μην το προσπαθήσει επειδή μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία της. Ρωτώντας δύο ανθρώπους που έχουν ήδη ένα παιδί πότε θα γίνουν τετραπλοί, ίσως να μπαίνετε σε πολύ προσωπικά χωράφια και να ξύνετε πληγές που δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Μπορεί, απλώς, να μη θέλουν

Δεν είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ανωτέρα βία για να μην θέλει ένα ζευγάρι να συνεχίσει να τεκνοποιεί μετά το πρώτο παιδί. Μπορεί να είναι μια συνειδητή απόφαση μετά από ώριμη σκέψη και οικογενειακό προγραμματισμό. Γιατί, όμως, να μην τους ρωτήσει κάποιος; Μα γιατί, η απόφαση αυτή είναι ένα θέμα ενδοοικογενειακό και δεν χρειάζονται ούτε την συγκατάθεση ούτε τη γνώμη κάποιου τρίτου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v