«Άφησα την 5χρονη κόρη μου να ξυρίσει το κεφάλι της επειδή είναι δικαίωμά της»

«Άφησα την 5χρονη κόρη μου να ξυρίσει το κεφάλι της επειδή είναι δικαίωμά της»

Κάθε γονιός εφαρμόζει τις δικές του παιδαγωγικές μεθόδους τις οποίες αναπροσαρμόζει σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειάς του και παρόλο που οι συμβουλές των τρίτων είναι πάντα χρήσιμες, σπάνια τις εφαρμόζουμε αυτούσιες - ειδικά όταν προέρχονται από τους δικούς μας γονείς!

Μία μαμά μιλάει για την ελευθερία που έχει επιλέξει να αφήνει στα παιδιά της και την κριτική που δέχεται από την μητέρα της. 

«Αποφασίζουν μόνα τους για το σώμα τους»

Η 23χρονη γυναίκα έχει δύο παιδιά. Ένα αγόρι 3 ετών και ένα κορίτσι 5 ετών. 

«Ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου δεν είναι πολύ δημοφιλής» εξομολογήθηκε η νεαρή μαμά. «Για παράδειγμα, ποτέ δεν τιμωρώ τα παιδιά μου. Αγνοώ την κακή συμπεριφορά και επιβραβεύω την καλή ή αν κάνουν κάτι που δεν μου αρέσει, τους ενθαρρύνω να το αλλάξουν. Αυτή η μέθοδος δουλεύει για όλους μας πολύ καλά μέχρι τώρα».

Επιπλέον, αναφέρει πως αφήνει τα παιδιά της να αποφασίζουν μόνα τους για το σώμα τους: «Τους αφήνω τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά το σώμα τους. Αποφασίζουν μόνα τους για τα ρούχα και τα μαλλιά τους ή πότε και αν θέλουν να τα ακουμπήσει κάποιος».

Όταν η κόρη της, λοιπόν, της ζήτησε να ξυρίσει το κεφάλι της, την άφησε. Μάλιστα, όπως λέει η ίδια, το 5χρο κοριτσάκι όχι μόνο ξύρισε τα μαλλιά της, αλλά το χάρηκε κιόλας!

Η μητέρα μου δεν συμφωνεί με τις μεθόδους μου

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως η οικογένειά της δεν συμφωνεί πάντα με τις μεθόδους της.

«Oι γονείς μου, και ειδικά η μητέρα μου, αντέδρασαν με το ξυρισμένο κεφάλι της μικρής» συνεχίζει η γυναίκα. «Η αδελφή μου, πάλι ενέκρινε τα μαλλιά της κόρης μου εφόσον ήταν δική της απόφαση, όπως εγκρίνει και την επιλογή του γιου μου να δοκιμάζει φορέματα».

Υπάρχει ένταση μεταξύ γιαγιάς και εγγονών

«Η μητέρα μου θυμώνει συχνά με τα παιδιά όταν πάει να τα αγκαλιάσει κι εκείνα της λένε όχι. Ακόμα περισσότερο θυμώνει μαζί μου που δεν τα πιέζω να αγκαλιάσουν τη γιαγιά τους» λέει η νεαρή γυναίκα και συνεχίζει:

«Εξακολουθεί να αγοράζει παλιομοδίτικα φορέματα για την κόρη μου και “αγορίστικα” παιχνίδια στο γιο μου με τα οποία δεν παίζει ποτέ! Η σχέση των παιδιών μαζί της γίνεται όλο και πιο προβληματική, ενώ προσπαθεί συνεχώς να τα επηρεάσει. Όταν καταλαβαίνει πως δεν έχει τη δύναμη να το κάνει, γίνεται έξαλλη».

Πρόσφατα, μάλιστα, η μητέρα της την κατηγόρησε πως παραμελεί τα παιδιά της και πως δεν τους βάζει όρια. Ωστόσο, η νεαρή μητέρα διαφωνεί. Όρια μπαίνουν, αλλά με έναν διαφορετικό και λιγότερο στερεοτυπικό τρόπο. 

Πηγή: kidspot.com.au

v