Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την μαγειρική!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την μαγειρική!

Η μαγειρική είναι μια πολύτιμη και πρακτική δεξιότητα, απαραίτητη σε όλους. Είναι ευκαιρία τώρα με την καραντίνα, να εκμεταλλευτούμε όλο αυτόν τον χρόνο και να μυήσουμε τα παιδιά μας στα... μυστικά της κουζίνας. Είναι ένας τρόπος να περάσουμε ευχάριστα και ποιοτικά την ώρα μας μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθάμε να ανεξαρτητοποιηθούν αλλά και να εκπαιδευθούν από νωρίς σ' ένα σωστό διατροφικό μοντέλο.

Φυσικά, ο πιο σύντομος και ουσιαστικός τρόπος για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με την μαγειρική, όχι ως αγγαρεία αλλά ως μέσο έκφρασης (και στο τέλος να την αγαπήσουν) είναι να τα αφήσουμε να μαγειρέψουν! Πώς, όμως, θα τα παρακινήσουμε να...σηκώσουν τα μανίκια και να μπουν μαζί μας στην κουζίνα; Μα φυσικά, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε μια ευχάριστη και παιχνιδιάρικη δραστηριότητα.

Χαρίστε του τα δικά του μαγειρικά σκεύη

Φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε το παιδί να αντιμετωπίσει τη μαγειρική ως παιχνίδι. Χαρίστε του το δικό του σετ μαγειρικής, με ειδικά εργαλεία και σκεύη που δεν είναι επικίνδυνα, ώστε να σας βοηθάει με τις παρασκευές. 

Με τα κατάλληλα εργαλεία, το παιδί μαθαίνει να μαγειρεύει με ευκολία αλλά και με ασφάλεια. Επιπλέον, θα μπορεί να τα επεξεργαστεί, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα τραυματιστεί και έτσι, θα γνωρίσει καλύτερα την χρήση τους. Μην διστάσετε ακόμα να του πάρετε μια παιδική ποδιά με σκούφο για να νιώσει σαν πραγματικός σεφ!

Φτιάξτε εύκολα και νόστιμα σνακ που να τους αρέσουν

Προκειμένου να αγαπήσει το παιδί την μαγειρική και να το δει ως μια ευχάριστη ασχολία, καλό είναι να ξεκινήσουμε με απλά και διασκεδαστικά μαγειρέματα με φαγητά και σνακ που τους αρέσουν πολύ όπως για παράδειγμα, τα Croissants βουτύρου σκέτα (στα οποία μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους γεμίσεις με σπιτικές μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα με μέλι , ακόμα και αλμυρούς συνδυασμούς όπως γαλοπούλα, κασέρι και ντομάτα) ή τα Croissants βουτύρου με λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού και τα Croissants βουτύρου με τυρί κρέμα και γαλοπούλα. Για πιο παραδοσιακές γεύσεις, μπορείτε να δοκιμάστε τα Σπιτικά Τρίγωνα της Χρυσής Ζύμης ή τα Κουρού Τυροπιτάκια με την πιο τριφτή ζύμη, ζυμωμένα με βούτυρο αβγά και γάλα και γέμιση από Τυριά Π.Ο.Π..

Καλό είναι όταν μαγειρεύουμε να έχουμε αρκετό χρόνο στην διάθεσή μας έτσι ώστε η εμπειρία να είναι γεμάτη χαρά και χαλαρή διάθεση. Αν ωστόσο, δεν προλαβαίνουμε μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη. Έτσι, η διαδικασία γίνεται αυτόματα πιο εύκολη και παράλληλα εκπαιδευτική, καθώς ένα παιδί μαθαίνει για  πώς λειτουργεί ο φούρνος, την διαδικασία ψησίματος αλλά και τις θερμοκρασίες. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένα νόστιμο γεγονός που θα το γεμίσει αυτοπεποίθηση για να δοκιμάσει μελλοντικά και πιο δύσκολες συνταγές.

Πείτε «ναι» στους πειραματισμούς και αποδεχτείτε το…χάος που θα συμβεί στην κουζίνα

Λάθη στην κουζίνα θα γίνουν και φυσικά, θα υπάρξουν λερωμένα πατώματα και πάγκοι, αλλά μόνο έτσι το παιδί θα νιώσει ελεύθερο να εκφραστεί και να μην αντιμετωπίσει την μαγειρική ως αγγαρεία αλλά ως μια δημιουργική δραστηριότητα. Αφήστε το να πειραματιστεί με γεύσεις και να γνωρίσει τα μυστικά της κουζίνας.

Είναι επίσης η κατάλληλη ευκαιρία να μάθουν ποια τρόφιμα είναι υγιεινά και ποια όχι. Να δοκιμάσουν νέα φαγητά που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είχαν καμία περιέργεια να δοκιμάσουν πιο πριν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι η μαγειρική είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία από το να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω. Το να εκπαιδευθούν από νωρίς σε ένα σωστό διατροφικό μοντέλο, εξασφαλίζει ότι θα διατηρήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και αργότερα στη ζωή τους.

Γίνετε παιδιά μαζί με τα παιδιά και παίξτε

Μετατρέψτε την όλη διαδικασία σε παιχνίδι! Στο τέλος μπορείτε να κάνετε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα φάει περισσότερο ή αν έχετε φτιάξει 2 διαφορετικά σνακ, μπορείτε να βάλετε ως κριτές τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να κρίνουν το πιάτο σας και να υπάρξει νικητής με ένα απλό και συμβολικό έπαθλο, όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσετε όλοι μαζί την αγαπημένη του ταινία. Με αυτόν τον τρόπο τονώνουμε το ηθικό τους και ενισχύουμε σημαντικά την εμπειρία τους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v