Βατόπουλος: Στο lockdown, πρέπει να ελέγχεται το πόσες ώρες κυκλοφορούμε έξω

Βατόπουλος: Στο lockdown, πρέπει να ελέγχεται το πόσες ώρες κυκλοφορούμε έξω

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, στη δεύτερη εβδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, αλλά υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη.

Επισήμανε πως αύριο θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας και θα παρθούν εκ νέου αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Ατομική ευθύνη

«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε ο κ. Βατόπουλος. Τα μέτρα που πάρθηκαν, για να πετύχουν, προϋποθέτουν πως ο καθένας θα αναλάβει την ατομική του ευθύνη, εξήγησε, ενώ τόνισε πως τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Για τα εμβόλια

Για τα εμβόλια είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για τη διπλή μάσκα

Για τη διπλή μάσκα υποστήριξε πως είναι μια καλή ιδέα, που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v