Καθηγητής Παυλάκης: Eίναι τρέλα να μιλάμε για άνοιγμα σχολείων και αγοράς

Καθηγητής Παυλάκης: Eίναι τρέλα να μιλάμε για άνοιγμα σχολείων και αγοράς

Την ώρα που τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν και η παράταση του lockdown είναι σχεδόν δεδομένη, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους ειδικούς είναι η εμφάνιση μεταλλάξεων με υψηλότερη μεταδοτικότητα, που καθιστά τα ισχύοντα μέτρα προστασίας ελλειπή. Γι’ αυτές τις μεταλλάξεις μίλησε στο Open ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να διατηρούμαστε σε αυξημένη εγρήγορση.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα σχολείων και αγοράς ως «τρέλα», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες», το lockdown «πρέπει να επεκταθεί» και πως με την πίεση που περιμένουμε προσεχώς δεν πρέπει «με κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, την πανδημία, όπως ένα σεισμό, όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή», συνέχισε ο κ. Παυλάκης, ενώ για τις μεταλλάξεις τόνισε ότι αλλάζουν σημαντικά το τοπίο: «Δυστυχώς βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι κάτι που αναμέναμε, οι μεταλλάξεις. Πολλοί από εμάς δεν περιμέναμε να έρθουν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο καλύτερες στη μετάδοση και στα προβλήματα που δημιουργούν. Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες.»

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τα καινούρια στελέχη του κορoνοϊού βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Από εκεί που οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι σε ένα τρόπο ζωής και λειτουργίας σε αυτή την καραντίνα, την ημιτελή καραντίνα, τώρα θα διαπιστωθεί ότι αυτή συμπεριφορά δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. [...] Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κορoνοϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.»

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο Δρ Παυλάκης είπε πως τα εμβόλια λειτουργούν, όμως θα πάρει μήνες για να καλυφθεί ο πληθυσμός. Παρ’ όλ’ αυτά, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της προσπάθειας αναχαίτησης της πανδημίας: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του ιού. Είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή. Να περάσουμε αυτή την κρίση τον χειμώνα, με συνωστισμό, με χειρότερα στελέχη του ιού, με μέσο τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας.»

Πηγή: iefimerida.gr

v