«Το διασκεδαστικό κόλπο που έβαλε τέλος στους καβγάδες των παιδιών μας»

«Το διασκεδαστικό κόλπο που έβαλε τέλος στους καβγάδες των παιδιών μας»

Με τον άντρα μου είμαστε παντρεμένοι 12 χρόνια και έχουμε δύο αγόρια 7 και 9 χρόνων. Το πιο μεγάλο πρόβλημα στο σπίτι μας ήταν οι καβγάδες των παιδιών που, όσο μεγάλωναν, γινόντουσαν όλο και πιο συχνοί και βίαιοι. Ωστόσο, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ένα απλό «κόλπο» τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σημείο που δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε… Ποιος να το φανταζόταν πως, μια τρελή ιδέα που μου ήρθε σε μια στιγμή απελπισίας θα βοηθούσε τα παιδιά μας να σταματήσουν τους αδιάκοπους τσακωμούς!

Το κόλπο που σκαρφίστηκα το ονομάσαμε «παρασκευιάτικο πάρτι» και ήταν μία ύστατη προσπάθεια να φέρουμε τα δύο θηριάκια μας πιο κοντά. Το σκεπτικό μας ήταν να τα βοηθήσουμε να συνεργαστούν και να περάσουν καλά μαζί, ώστε να εκτιμήσουν το ένα το άλλο και να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Σταδιακά, έγινε κάτι σαν οικογενειακή παράδοση που την απολαμβάνουμε όλοι και βασίζεται σε 4 απλούς (και διασκεδαστικούς!) κανόνες: 

Ξεχνάμε το ρολόι

Κάθε Παρασκευή, τους δίνουμε το ελεύθερο να κοιμούνται ότι ώρα θέλουν, χωρίς να τα πιέζουμε. Ξεχνάμε τη φράση «ώρα για ύπνο» και τα αφήνουμε να ευχαριστηθούν τη μέρα μέχρι να πάνε στα κρεβάτια τους από μόνα τους. Το καλό είναι πως το όριο ξεπερνιέται σπάνια, αφού είναι αρκετά κουρασμένα από την δύσκολη εβδομάδα που έχει προηγηθεί. Έτσι, το αργότερο δέκα και μισή έχουν πέσει ξερά στον καναπέ.

Φτιάχνουμε λιχουδιές

Ο επόμενος κανόνας είναι πως, κάθε Παρασκευή απόγευμα, τρώμε μόνο νόστιμα σνακ. Μαζευόμαστε όλοι μαζί στην κουζίνα και ο καθένας αναλαμβάνει να φτιάξει από μία λιχουδιά. Ωστόσο, αν και «το ρίχνουμε έξω», δεν ξεχνάμε ποτέ πως τα παιδιά μας πρέπει να τρέφονται σωστά. Γι' αυτό επιλέγουμε πάντα σπιτικά και λαχταριστά σνακ που ετοιμάζονται γρήγορα για να μην χάνουμε χρόνο, αφού τα αγόρια μας τα περιμένουν πάντα πώς και πώς!

Ο μπαμπάς ετοιμάζει τα ποπ κορν και τα τοστάκια και τα αγόρια βάζουν στο ταψί τα αγαπημένα τους Σπιτικά Τρίγωνα με φέτα και κατίκι Δομοκού από τη Χρυσή Ζύμη που, κυριολεκτικά, τα λατρεύουν! Για επιδόρπιο, επιλέγουν πάντα Croissants, πάλι από τη Χρυσή Ζύμη: Croissants βουτύρου ο μικρός και Croissants βουτύρου με λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού ο μεγάλος. Είναι απίστευτο το πόσο όμορφα συνεργάζονται και το πόσο δεμένα και αγαπημένα μοιάζουν όταν μαγειρεύουν παρέα! Μόλις ελευθερωθεί η κουζίνα, θα ψήσω και μερικά Croissants βουτύρου με τυρί κρέμα και γαλοπούλα. Τα δικά μου αγαπημένα!

Παίζουμε τα αγαπημένα τους επιτραπέζια

Η νέα μας οικογενειακή παράδοση λέει πως απόγευμα Παρασκευής χωρίς επιτραπέζια δεν γίνεται! Μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, παίρνουμε μαζί τις λιχουδιές που φτιάξαμε, και παίζουμε μέχρι τελικής πτώσης. Μάλιστα, φροντίζουμε πάντα να χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, μικροί και μεγάλοι, ώστε να μάθουν να συνεργάζονται ως καλοί σύμμαχοι αντί να τρώγονται και να μαλώνουν. Στην αρχή δυσκολεύτηκαν, αλλά σιγά σιγά έμαθαν να καταστρώνουν παρέα στρατηγικές, να βοηθούν ο ένας τον άλλον και να πανηγυρίζουν αγκαλιά κάθε φορά που μας κερδίζουν. Η μεταμόρφωσή τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή!

Η μέρα κλείνει με ταινία

Στο παρελθόν, η επιλογή ταινίας ήταν ακόμα ένας λόγος για να τσακωθούν και να κλειστούν ο καθένας στο δωμάτιό του κλαίγοντας. Στα «παρασκευιάτικα πάρτι», όμως, εφαρμόζουμε άλλες μεθόδους. Επιλέγουμε την ταινία που θα δούμε είτε ψηφίζοντας είτε με κλήρο. Ωστόσο, αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όταν κάποια Παρασκευή ο μικρός θέλησε να κάνει το χατίρι του μεγάλου του αδελφού και είδαμε την ταινία που είχε επιλέξει εκείνος! Το παράδειγμά του ακολούθησε την επόμενη φορά ο άντρας μου που έκανε το δικό μου χατίρι και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, τα αγόρια μας έχουν μάθει να υποχωρούν και να σκέφτονται όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους. Μια πολύ σωστή συμπεριφορά που πλέον δεν την εφαρμόζουν μόνο τις Παρασκευές, αλλά καθημερινά.
v