«Μη με ρωτάτε πότε θα μιλήσει ο γιος μου - θα μιλήσει όταν θα είναι έτοιμος!»

«Μη με ρωτάτε πότε θα μιλήσει ο γιος μου - θα μιλήσει όταν θα είναι έτοιμος!»

Κάποιοι γονείς, νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και αντιμετωπίζουν επικριτικά οτιδήποτε τους φαίνεται διαφορετικό. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε πως κάθε γονιός ακολουθεί τις δικές του παιδαγωγικές μεθόδους και πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό - αλλά εξίσου υπέροχο!

Αυτό το μάθημα μας δίνει και η παρακάτω μαμά που ξεσπά όταν κάποιος άγνωστος αντιμετωπίζει επικριτικά και με οίκτο τον 6χρονο γιο της που πάσχει από αυτισμό και δεν μιλάει ακόμα:

«Πριν λίγες μέρες, ήμασταν στο πάρκο με τον 5χρονο γιο μου και τον μεγάλο του αδερφό και πιάσαμε κουβέντα με έναν ευγενικό μπαμπά. Μία συζήτηση που, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, με έκανε να νιώσω πολύ άσχημα αλλά και να θυμώσω. 

Ενώ κουβεντιάζαμε για διάφορα θέματα, ο μικρός μου γιος ήταν λαλίστατος, ενώ ο μεγάλος μου που είναι ήδη 6, δεν μιλούσε καθόλου. Ξαφνικά, ο κύριος είπε στον μικρό μου γιο: ''Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να έχεις έναν μεγαλύτερο αδερφό που δεν μιλάει ακόμα''. Βλέπετε, ο μεγάλος μου γιος έχει διαγνωστεί με αυτισμό και δεν μιλάει ακόμα. 

Ο γιος μου τον κοίταξε ξαφνιασμένος και του έδωσε την καλύτερη απάντηση: ''Φυσικά και μου μιλάει ο αδερφός μου! Μπορεί όχι με λέξεις, αλλά πάντα τον καταλαβαίνω. Μου δείχνει αυτό που θέλει να μου πει με εικόνες και με τα μάτια του''.

Αυτό που με θλίβει και με ξαφνιάζει πιο πολύ απ’ όλα είναι ότι όλοι σχολιάζουν και επικρίνουν το 6χρονο αγόρι μου που δεν μιλάει, αλλά κανείς δεν ασχολείται να μάθει το γιατί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντάμε τον προσεγγίζουν σαν να είναι χαζός κι εγώ μια κακή μαμά, αλλά κανείς δεν ασχολείται με την ουσία του προβλήματος. 

Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μπορεί να επικοινωνεί και να είναι χαρούμενος. Τον παρακολουθεί γιατρός, κάνει λογοθεραπεία, και συμμετέχουμε σε πολλά προγράμματα για αυτιστικά παιδιά.

Όλοι εσείς, λοιπόν, που με ρωτάτε με οίκτο και περιφρόνηση ''Καλά, ακόμα να μιλήσει ο γιος σου;'',  μάθετε ότι είναι ένα πανέξυπνο, υπέροχο πλάσμα που έχει μάθει να επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο. Σεβαστείτε το ότι είναι διαφορετικός - αλλιώς, αφήστε τον ήσυχο με τους ανθρώπους που τον σέβονται, τον καταλαβαίνουν και τον αγαπάνε!». 

Πηγή: popsugar.com

v