Γιατί η σχέση των παιδιών με τη γιαγιά και τον παππού είναι πιο σημαντική απ' όσο νομίζουμε

Γιατί η σχέση των παιδιών με τη γιαγιά και τον παππού είναι πιο σημαντική απ όσο νομίζουμε

Η αξία της γιαγιάς και του παππού σε μια οικογένεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τη φύλαξη των παιδιών όταν έχουμε δουλειά ή θέλουμε να μείνουμε λίγο μόνοι μας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνας, η σχέση των εγγονιών με τη γιαγιά και τον παππού ωφελεί ιδιαίτερα και τις δύο πλευρές, ενώ αναπτύσουν μεταξύ τους δεσμούς που είναι αναντικατάστατοι!

Τα οφέλη για τη γιαγιά και τον παππού

Από τη μία πλευρά, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που έχουν στενή επαφή με τα εγγόνια τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ παρουσιάζουν καλύτερη κατάσταση στην υγεία και την ενέργειά τους. «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι παππούδες που εμπλέκονται στη ζωή των εγγονιών τους, είναι πιο δραστήριοι», δήλωσε η γιατρός Neha Vyas. «Μπαίνουν στα ηλικιωμένα χρόνια τους χωρίς τόσους πόνους, επειδή έχουν κάτι που τους κρατά νέους και δραστήριους.»

Ωστόσο, δεν επωφελούνται μόνο οι ηλικιωμένοι της οικογένειας από αυτή την επαφή, αλλά και τα μικρότερα μέλη!

Τα οφέλη για τα εγγόνια

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα παιδιά που βρίσκονται κοντά στη γιαγιά και τον παππού, τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα, παρουσιάζουν συναισθηματική σταθερότητα και είναι πιο κοινωνικά. Επίσης, η γιαγιά και ο παππούς τα βοηθούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο να ξεπερνούν δύσκολες καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο ή ένα περιστατικό bullying στο σχολείο. 

Επιπλέον, όταν τα παιδιά βρίσκονται με τη γιαγιά και τον παππού έχουν την αμέριστη προσοχή και τον χρόνο τους, αφού ο παππούδες είναι πάντα πρόθυμοι και χαρούμενοι που θα βρεθούν με τα εγγόνια τους. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών, ενώ τα δυναμώνει συναισθηματικά. 

Αν δεν μπορουν να βρεθούν, ας τηλεφωνηθούν!

«Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσωπική επαφή, αλλά στις μέρες μας, οι βιντεοκλήσεις και οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σχέση» λέει ο Dr. Vyas, ο οποίος ενθαρρύνει τους γονείς να έχουν φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς στο σπίτι. 

Πηγή: tiffytaffy.com

v