Μετακίνηση 4: Τι θα μας ρωτάει η αστυνομία όταν μας σταματάει για έλεγχο

Μετακίνηση 4: Τι θα μας ρωτάει η αστυνομία όταν μας σταματάει για έλεγχο

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορονοϊού στο πλαίσιο ενός πιο αυστηρού lockdown, αλλάζουν αρκετά δεδομένα που ίσχυαν τον τελευταίο καιρό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης στο 13033.

Από εχθές το πρωί, Πέμπτη 4 Μαρτίου, οι κωδικοί 2 και 3 (σούπερ μάρκετ και τράπεζα) ισχύουν μόνο εντός των ορίων του δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Ο κωδικός 6, πάλι, ισχύει μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια ή ποδήλατο ενώ δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου για να πας για περπάτημα σε άλλη περιοχή.  

Διευκρινίσεις σχετικά με τον κωδικό 4

Η αιτιολόγηση μετακίνησης παραμένει ίδια με τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας), ωστόσο αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι ο έλεγχος που θα κάνουν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

Με λίγα λόγια, θα σας ρωτάει λεπτομέρειες για το πού πηγαίνετε, ποιον θέλετε να βοηθήσετε, ενώ θα έχει το δικαίωμα να μας συνοδεύσει εκεί –κάτι που ως τώρα δεν είχε.

«Αν δοθεί εντολή για κάτι τέτοιο, ή εάν ο αστυνομικός μπορεί να το κάνει στην πράξη χωρίς να αφήσει το σημείο του, αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, κ. Νίκος Ρήγας.

Το «βάρος» πέφτει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που κάνει τους ελέγχους, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. «Για κωδικούς που αφορούν μετακινήσεις, είτε για άθληση, είτε για βοήθεια σε ηλικιωμένους, είτε για ψώνια, βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων», δήλωσε ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης.

Πηγή: in2life.gr

v