Γιατί αξίζει να γίνεσαι νονός πριν γίνεις γονιός

Γιατί αξίζει να γίνεσαι νονός πριν γίνεις γονιός

Ποιος δεν κολακεύεται όταν του ζητήσουν να γίνει νονός και ποιος δεν αγχώνεται λίγο με τις ευθύνες που περιλαμβάνει αυτή η θεόσταλτη αποστολή - ειδικά αν δεν έχει ακόμα δικά του παιδιά και θα βρεθεί έξω απ’ τα νερά του. Κι όμως, σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ρόλος του νονού ίσως είναι ακόμα πιο σπουδαίος. Κι αυτό επειδή, στην ουσία, όταν κάποιος αναλαμβάνει να γίνει πνευματικός γονιός ενός παιδιού, προετοιμάζεται σταδιακά για την ώρα που θα κάνει δικά του παιδιά...

Αποκτά την πρώτη του ουσιαστική επαφή με ένα παιδί

Όποιος γίνεται νονός ενώ ο ίδιος δεν έχει παιδιά, είναι στην ουσία ένα άγραφο χαρτί όσον αφορά στην επίδραση που έχει ένας ενήλικος στη ζωή ενός παιδιού. Καθώς μεγαλώνει το βαφτιστήρι του, όμως, του δίνεται η ευκαιρία να χτίσει μαζί του μια σχέση που, πέρα από μοναδική, είναι διδακτική ως μια ματιά στον κόσμο των παιδιών απ’ τη σκοπιά των μεγάλων. Τα μαθήματα που παίρνει θα τα αξιοποίησει αργότερα ως γονιός.

Νιώθει και γίνεται πιο υπεύθυνος

Κακά τα ψέματα, μέχρι να κάνουμε παιδιά δεν αντιλαμβανόμαστε τι θα πει να έχουμε εμείς την ευθύνη για άλλους ανθρώπους – να βασίζονται σ’ εμάς για τα πιο απλά. Ο νονός πορεί να μην είναι γονιός, έχει όμως μια τεράστια ευθύνη και μια ιερή αποστολή: αυτή του πνευματικού γονιού. Είναι αναπόφευκτο το να νιώσει το βάρος της ευθύνης του και συμβάλλοντας στην ανατροφή του βαφτιστηριού του, να γίνει πιο υπεύθυνος.

Είναι λίγο σαν γονιός, αλλά χωρίς τις αϋπνίες

Ας μη χρυσώνουμε το χάπι στους μη έχοντες παιδιά, το να είσαι γονιός είναι μια κουραστική υπόθεση – αν και με πάρα πολλά κέρδη… Ένας νονός όμως που είναι παρών στη ζωή του βαστιστηριού του, μπορεί να αποκομίσει όλα τα θετικά του να είσαι γονιός και να αποφύγει όλα τ’ αρνητικά: τις αϋπνίες, τους τσακωμούς, το κυνηγητό, τις αταξίες κλπ. Καθόλου άσχημα για αρχή, ώστε να αρχίσει να μπαίνει στο νόημα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Μαθαίνει τα πάντα για τα παιδιά και τα δώρα που προτιμάνε

Μιας και είναι ο πνευματικός γονιός του παιδιού, ο νονός είναι ένας από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Συζητάει με τους γονείς για όσα αφορούν το παιδί και αν χρειαστεί είναι απόλυτα έτοιμος, στις επάλξεις, για το απαραίτητο μπέιμπι-σίτινγκ. Ταυτόχρονα είναι ένας «Άι Βασίλης» πλήρους απασχόλησης, εκείνος που ξέρει πάντα ποιο είναι το καλύτερο δώρο για το βαφτιστήρι του και του το φέρνει πρώτος.

Γλυκαίνεται τόσο που το παίρνει απόφαση πιο εύκολα

Κάθε παιδί, έχει μόνο να κερδίσει από έναν αφοσιωμένο νονό και ο νονός το ίδιο. Για κάποιον που δεν έχει ακόμα παιδιά, όμως, το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο. Έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο των γονιών, γίνεται μέρος μιας καινούργιας οικογένειας, δίνει και παίρνει αγάπη από ένα μικρό παιδί που χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να έχει στα πρώτα του βήματα. Γλυκαίνεται, με λίγα λόγια, και μέτα δεν υπάρχει επιστροφή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v