«Μεγαλώνω τα αγόρια μου χωρίς όρια και κανόνες για να γίνουν ανεξάρτητα»

«Μεγαλώνω τα αγόρια μου χωρίς όρια και κανόνες για να γίνουν ανεξάρτητα»

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο τρόπος διαπαιδαγώγησης ενός ζευγαριού από την Αμερική, οι οποίοι, αντίθετα από όλα όσα ισχυρίζονται οι παιδοψυχολόγοι για την ασφάλεια που προσφέρουν τα όρια στους ανήλικους, εκείνοι πιστεύουν πως τα παιδιά δεν χρειάζονται κανόνες και πως τα όρια δεν τους κάνουν καλό.

H 39χρονη Karry, δεν πιστεύει πως οι αυστηροί κανόνες και τα όρια θα ωφελήσουν τους δύο γιους της 13 και 9 ετών. Συχνά αυτοαποκαλείται «τεμπέλα» μαμά, ενώ όταν πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, γυρεύει πάντα τον πιο εύκολο και ξεκούραστο τρόπο για να τις διεκπεραιώσει: από το κολατσιό και το φαγητό των αγοριών, μέχρι το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα του σπιτιού. 

«Λέμε χαριτολογώντας πως είμαστε “τεμπέληδες” γονείς γιατί πάντα επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κάνουμε τα πράγματα γύρω μας εύκολα. Όσο για τους γιους μας, τους λέμε πάντα την αλήθεια. Δεν είμαστε υπέρ των αυστηρών ορίων και των κανόνων. Τους αφήνουμε ελεύθερους να κάνουν αυτό που θέλουν και, όταν χρειάζεται, διαπιστώνουν μόνοι τους τις επιπτώσεις των πράξεών τους.» λέει η Karry. 

Ο σύζυγός της και μπαμπάς των δύο παιδιών, αστυνομικός στο επάγγελμα, δήλωσε πως προτιμά να αφήνει τα αγόρια του να βλέπουν την πραγματικότητα και να μαθαίνουν τη ζωή μέσα από τις επιλογές και τα προσωπικά τους βιώματα, παρά να είναι αυστηρός και να τα γεμίζει κηρύγματα και διδαχές. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους είναι ότι τα αφήνουν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να κάθονται μπροστά την οθόνη για όση ώρα θέλουν, ενώ έχουν και οι δύο στα δωμάτιά τους τεχνολογικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. 

Ο μεγάλος, για παράδειγμα, μπορεί να παίζει έως και 12 ώρες την ημέρα, χωρίς να του λένε τίποτα οι γονείς του!

«Αν πεις όχι σε ένα παιδί, εκείνο θα θέλει να αντιδράσει και διεκδικήσει όλο και περισσότερες ελευθερίες. Εμείς στο σπίτι μας, σπάνια λέμε όχι στα παιδιά μας» συνεχίσει η Karry. «Δεν του λέμε ποτέ τί ώρα να πάνε για ύπνο, πόση ώρα να παίξουν στον υπολογιστή ή πότε θα κάνουν τα μαθήματά τους. Δεν μας αρέσουν οι καβγάδες. Ούτε θέλω να λέω στα παιδιά μου πώς και πότε θα ξεκουραστούν και θα χαλαρώσουν. Αντίθετα, τα ενθαρρύνουμε να είναι ανεξάρτητα και να νοιάζονται για τον εαυτό τους». 

Οι «τεμπέληδες» γονείς, φροντίζουν τόσο εκείνοι όσο και τα αγόρια τους να είναι ξεκούραστοι και ήρεμοι ώστε να έχουν καλή σχέση μεταξύ τους. Μαλώνουν σπάνια και ο καθένας φροντίζει κυρίως τον εαυτό του. 

«Οι υπερπροστατευτικοί γονείς μεγαλώνουν ανασφαλή παιδιά που δεν είναι προετοιμασμένα για τον έξω κόσμο. Εμείς μεγαλώνουμε παιδιά ανεξάρτητα, υπεύθυνα που γνωρίζουν μόνα τους τα όριά τους, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους και προετοιμάζονται για τον πραγματικό κόσμο». 

Πηγή: thesun.co.uk

v