Έρευνα: Όσο λιγότερο φωνάζουμε και τιμωρούμε τα παιδιά, τόσο πιο έξυπνα γίνονται

Έρευνα: Όσο λιγότερο φωνάζουμε και τιμωρούμε τα παιδιά, τόσο πιο έξυπνα γίνονται

Οι παιδαγωγικές μέθοδοι, ευτυχώς, έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον δυτικό κόσμο. Η πολλή αυστηρότητα, οι τιμωρίες ή το ξύλο που κάποτε αποτελούσαν ρουτίνα, σήμερα δεν είναι αποδεκτά και τα παιδιά μεγαλώνουν με τρυφερότητα, διάλογο και μπόλικες αγκαλιές!

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, υπάρχουν ακόμα μέθοδοι και πρακτικές γονιών που, ενώ θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές από την πλειονότητα, μπορεί να βλάψουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. 

Όταν ένας γονιός είναι συχνά θυμωμένος, όταν φωνάζει καθημερινά και όταν ταρακουνάει ή χτυπάει το παιδί του, εκείνο κατά την εφηβεία αναπτύσει μικρότερες εγκεφαλικές δομές.

Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Development and Psychology και διενεργήθηκε από τη Sabrina Suffren, PhD, στο Université de Montréal και το ερευνητικό κέντρο CHU Sainte Justine σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών πρακτικών από τους γονείς, μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού», δήλωσε ο Suffren, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.»

Συναισθήματα και ανατομία του εγκεφάλου

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που έχουν υποστή κάποια μορφή κακοποίησης (όπως σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση) ή παραμέληση, παρουσιάζουν κατάθλιψη και έντονο άγχος αργότερα στη ζωή τους. Αυτά τα παιδιά έχουν μικρότερους προμετωπιαίους φλοιούς και αμυγδαλή, δύο δομές που παίζουν βασικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση και την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται ακόμα κι αν ένα παιδί δεν υποστεί κακοποίηση ακραίας μορφής όπως οι παραπάνω, αλλά οι γονείς τους ήταν συχνά οργισμένοι, φώναζαν ή τα τρομοκρατούσαν. 

«Αυτά τα ευρήματα είναι και σημαντικά και νέα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παιδιά με πολύ αυστηρούς γονείς να επηρεάζεται η δομή του εγκεφάλου τους όπως στα θύματα σοβαρών πράξεων κακοποίησης», δήλωσε ο Suffren, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος της διδακτορικής της διατριβής στο Τμήμα Ψυχολογίας του UdeM, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Françoise Maheu και Franco Lepore.

Πηγή: sciencedaily.com

v