7 μύθοι για το εμβόλιο του κορονοϊού που ΔΕΝ πρέπει να πιστέψετε

7 μύθοι για το εμβόλιο του κορονοϊού που ΔΕΝ πρέπει να πιστέψετε

Κακά τα ψέματα, παρ’ ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού συνεχίζεται ακάθεκτος με κάθε ηλικιακή ομάδα, υπάρχουν πολλοί από εμάς που είναι επιφυλακτικοί, αλλά και κάποιοι που είναι ανένδοτοι. Δυστυχώς, η γνώμη μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από ανακρίβειες, προκαταλήψεις, αλλά και προσωπικούς φόβους. Κάπως έτσι, έχει φουντώσει η παραφιλολογία γύρω απ’ τα εμβόλια και μαζί και οι επιφυλάξεις. Πριν πάρουμε την απόφασή μας, λοιπόν, είναι σωστό να γνωρίζουμε τι απ’ όλ’ αυτά ισχύει και τι όχι.

Μύθος 1: κάνοντας το εμβόλιο του κορονοϊού γίνεσαι φορέας και πιθανόν να νοσήσεις

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν παρασκευαστεί και λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού καθιστά βιολογικά αδύνατη την εμφάνιση λοίμωξης Covid-19 σε όποιον εμβολιαστεί. Οι μόνες πιθανές αντιδράσεις τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοιες με των άλλων εμβολίων (δηλαδή, πυρετός, πόνος στο σώμα και αίσθημα κόπωσης) και είναι η απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει σωστά. Οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα δεν έχει σχέση με το εμβόλιο και χρήζει ιατρικής συμβουλής.

Μύθος 2: το εμβόλιο του κορονοϊού επηρεάζει τη γονιμότητα

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο του κορονοϊού επηρεάζει αρνητικά την εγκυμοσύνη ή τη βιολογική δυνατότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Παρ’ όλ’ αυτά, ο εμβολιασμός δεν συνίσταται σε εγκυμονούσες επειδή είναι μια ευαίσθητη ομάδα για την οποία απαιτούνται περισσότερες και πιο διευρυμένες δοκιμές. Επειδή, όμως, μια πιθανή λοίμωξη μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, οι έγκυες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας με αυξημένη σχολαστικότητα.

Μύθος 3: το εμβόλιο του κορονοϊού δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, άρα δεν είναι ασφαλές

Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών για τα εμβόλια του κορονοϊού έγιναν πιο γρήγορα από κάθε άλλο εμβόλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέρασαν από όλες τις προβλεπόμενες φάσεις πριν εγκριθούν. Στις δοκιμές συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, ενώ και η τεχνολογία βάσης (mRNA) υπάρχει εδώ και μια 10ετία. Τέλος, αν και υπήρξαν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, κρίθηκαν εξαιρετικά σπάνιες (2-3 ανά 1εκ. εμβολιασμένων).

Μύθος 4: Όποιος εμβολιαστεί για τον κορονοϊό δε χρειάζεται να τηρεί αποστάσεις και να φοράει μάσκα

Και όμως, ακόμα και αφού εμβολιαστούμε, θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας οπουδήποτε είναι απαραίτητο. Όχι για να προστατευτούμε εμείς, αλλά για να προστατεύσουμε τους άλλους, μιας και είναι πιθανόν να είμαστε απλοί φορείς και να μεταδώσουμε τον ιό σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτά είναι τα δεδομένα ως τώρα και μ’ αυτά κινούμαστε, αφού οι μελέτες που εξετάζουν την ακριβή επίδραση του εμβολιασμού στη μεταδοτικότητα του ιού είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Μύθος 5: Όποιος έχει περάσει Covid-19 δε χρειάζεται να εμβολιαστεί

Είτε έχει περάσει κάποιος Covid-19 (με συμπτώματα ή χωρίς) είτε όχι, πρέπει να εμβολιαστεί γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από μόλυνση και ανάρρωση κι έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να μολυνθεί ξανά (ίσως πιο σοβαρά απ’ την πρώτη φορά). Επίσης, γνωρίζουμε σίγουρα ότι, με το εμβόλιο, αποκτούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ειδικά σε σύγκριση με τον μικρό αριθμό που διατηρούμε εάν έχουμε περάσει την ίωση (με οποιονδήποτε τρόπο). 

Μύθος 6: Αν εμβολιαστείς μία φορά αποκτάς ανοσία στον κορονοϊό για πάντα

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η διάρκεια της ανοσίας που μας εξασφαλίζει το κάθε εμβόλιο, οπότε ίσως απαιτείται επανάληψη του εμβολίου σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει π.χ. με αυτό της γρίπης. Πέρα από αυτό, όμως, (που θέλει πολύ χρόνο για να καθοριστεί), υπάρχει και το ζήτημα των μεταλλάξεων: λιγότεροι εμβολιασμοί, σημαίνουν χαμηλότερη ανοσία και υψηλότερες πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις που περιπλέκουν την επίτευξη της ανοσίας, άρα οδηγούν σε εκ νέου εμβολιασμό.

Μύθος 7: Πρέπει να περιμένεις να βγουν όλα τα εμβόλια για να διαλέξεις το «καλύτερο»

Δεν έχει κάποιος να κερδίσει τίποτα περιμένοντας να κάνει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο από τα 3-4 που έχουν εγκριθεί και διανέμονται χωρίς δυνατότητα επιλογής, προς το παρόν. (με τη λογική του κατεπείγοντος). Πριν πάρουν έγκριση, όλα τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί εκτενώς κι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τη νόσο και συνεπώς από τις απρόβλεπτες συνέπειές της που έχουν στείλει πολλούς ανθρώπους στο θάνατο. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέχρι να λήξει οριστικά αυτή η πανδημία.

Πηγή: parents.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v