Μήπως γερνάτε πριν την ώρα σας; 8 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Μήπως γερνάτε πριν την ώρα σας; 8 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από τα σημάδια που αφήνει πάνω μας ο χρόνος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθούμε και εντελώς στο έλεός του με κίνδυνο να γεράσουμε πριν την ώρα μας. Αυτό ακριβώς είναι που μας συμβαίνει όταν δεν ακούμε το σώμα μας και δεν βελτιώνουμε τη ζωή και τις συνήθειές μας. Αν, λοιπόν, αντιληφθείτε οτιδήποτε από τα παρακάτω, είναι το καμπανάκι για να ανασκουμπωθείτε και ν’ αρχίσετε να προσέχετε περισσότερο τον εαυτό σας.

Καφέ κηλίδες

Η μακρά και χωρίς προστασία έκθεση του δέρματος στον ήλιο – του προσώπου και των χεριών κυρίως – οδηγεί στην εμφάνιση καφέ κηλίδων που οφείλονται στην υπερπαραγωγή μελανίνης. Παράλληλα, είναι και ένα σημάδι ότι το δέρμα σ’ αυτές τις περιοχές (όπως επίσης στον λαιμό και το ντεκολτέ) έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά, εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης και πρέπει να προστατευτεί άμεσα.

Αδύναμη τρίχα

Οι ανεπαίσθητες απώλειες στο τρίχωμα των χεριών και των ποδιών, αλλά και η πρώιμη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής είναι σημάδια ότι το σώμα σας γερνάει γρηγορότερα απ’ ότι εσείς (ηλικιακά). Είτε έχετε προδιάθεση είτε έχετε αμελήσει τον εαυτό σας για καιρό, καλό είναι να ξεκινήσετε να φροντίζετε προσεκτικά το δέρμα, τα μαλλιά σας και τη διατροφή σας πριν βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Λιγότερες αντοχές

Όσο λιγότερο ασκούμαστε στα νιάτα μας, τόσο γρηγορότερα θα μας εγκαταλείψουν οι αντοχές μας όσο μεγαλώνουμε. Παρ’ όλ’ αυτά, ποτέ δεν είναι αργά να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας, ακόμα και αν πρόκειται για απλό καθημερινό περπάτημα. Είναι κρίμα να νιώθουμε διαρκώς καταπονημένοι και εξουθενωμένοι λες κι έχουμε ήδη στην πλάτη μας 1-2 δεκαετίες περισσότερες.

Ρυτίδες στα μάτια

Το γνωστό και ως «πόδι της χήνας» είναι οι μικρές ακτινωτές ρυτίδες στην άκρη του ματιού που συχνά, εμφανίζονται κάπου μετά τα 30. Αν και είναι φυσιολογικό να τις αποκτάμε νωρίς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και έντονες, λές και ωριμάσαμε πριν την ώρα μας. Προσέχουμε, λοιπόν, την ενυδάτωση του δέρματος γύρω απ’ τα μάτια, καθώς και την προστασία του απ’ τον ήλιο, ώστε οι ρυτίδες μας να αποπνέουν γοητεία και όχι ταλαιπωρία.

Ξηρότητα

Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο αδυνατίζει το δέρμα με συνέπεια να ξηραίνεται γρηγορότερα και να παρουσιάζει εικόνα γήρανσης. Αν δεν το προσέχετε κιόλας, παραμελώντας την καλή ενυδάτωση, τον βαθύ καθαρισμό και την σχολαστική ηλιοπροστασία, αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά νωρίς. Αν δεν έχετε περάσει τα 40 και παρατηρήσετε μειωμένη ελαστικότητα, ξηρότητα ή ξηροδερμία, κάντε κάτι πριν να είναι αργά. 

Αδύνατη μνήμη

Όσο μεγαλώνουμε δεν εξασθενούμε μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Γι’ αυτό και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία του εγκεφάλου και στην διατήρηση της ευεξίας μας από πολύ νωρίς. Ειδικά αν παρατηρήσουμε ότι η μνήμη μας αδυνατίζει και τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα που έγιναν μόλις, οφείλουμε να ξεκουράσουμε το μυαλό μας, να βάλουμε στην καθημερινότητα μας περισσότερα διαλείμματα και φυσικά, να μιλήσουμε με έναν ειδικό.

Υπερβολική χαλάρωση

Το νεανικό δέρμα δεν χρειάζεται ενίσχυση για να είναι σφριγηλό και λαμπερό, αφού έχει όλη την απαραίτητη ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, οι ποσότητες αυτές μειώνονται και το δέρμα μας τείνει να χαλαρώνει και να πέφτει. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται αισθητό στο ξεκίνημά του. Αν, όμως, παρατηρήσετε το δέρμα σας να χαλαρώνει υπερβολικά, καλό είναι να μην το αφήσετε στη μοίρα του.

Ακανόνιστη περίοδος

Ένα σημάδι πρόωρου γήρατος στο οποίο πολλές γυναίκες δεν δίνουν σημασία είναι οι αλεπάλληλες μεταβολές στη συχνότητα της περιόδου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια πριν την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Επειδή έχει να κάνει με ορμόνες, πρέπει να έχουμε το νου μας ώστε μην επηρεάσει δραστικά τις υπόλοιπες λειτουργίες του σώματός μας και τελικά, την επίσπευση της γήρανσής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v