«To σύστημα 3x3 που έσωσε τον γάμο μας!»

«To σύστημα 3x3 που έσωσε τον γάμο μας!»

Τα παιδιά αλλάζουν τις ισορροπίες σε μια σχέση. Οι καθημερινές υποχρεώσεις και η εξάντληση προκαλούν καυγάδες και εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να απομακρύνονται και να νιώθουν δυσαρέσκεια ο ένας για τον άλλο. Και, όμως, υπάρχει η λύση: σύστημα 3χ3! Αυτή η μαμά μοιράζεται την εμπειρία της και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι σχέσεις απαιτούν μία διαρκή προσπάθεια, αλλά και μερικά... κόλπα.

«Λίγα πράγματα με εκνευρίζουν τόσο πολύ, όσο το να βλέπω τον άντρα μου να παίρνει χαλαρά έναν υπνάκο μέσα στη μέρα, ενώ γίνεται χαμός στο σπίτι.

Ένας ''υπνάκος'' λοιπόν στάθηκε αφορμή, ένα Σάββατο, να εφαρμόσουμε τον κανόνα 3χ3 στον γάμο μας - και παρόλο που δεν το ήξερα τότε, ήταν η αρχή για μια τεράστια θετική αλλαγή στη σχέση μας.

Φυσικά, δεν φτάσαμε εκεί μέσω του διαλόγου και μιας πολιτισμένης συζήτησης που την χαρακτηρίζει η κατανόηση... Το αντίθετο μάλιστα! Ήταν ένας τσακωμός από εκείνους που θυμάσαι έναν χρόνο μετά. Καταλήξαμε να μη μιλάμε μεταξύ μας σχεδόν τη μισή μέρα.

Όταν είχαν τα παιδιά πέσει πλέον για ύπνο, ο σύζυγός μου με πλησίασε και έθιξε το ζήτημα. Και, για να λέμε και του ''στραβού το δίκιο'' πάντα εκείνος είναι αυτός που είναι πιο ψύχραιμος και υποχωρεί προκειμένου να είμαστε καλά μεταξύ μας.

Μου ζήτησε συγγνώμη και μου είπε ότι ήταν λάθος του να προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από τα καθήκοντά του, ενώ γίνεται πανικός. 

Mου επισήμανε επίσης ότι αυτός ο μισάωρος υπνάκος ισοδυναμεί με την μισάωρη ξεκούραση μου όταν εκείνος μαγειρεύει. Έρχεται από τη δουλειά στο σπίτι κατάκοπος και ενώ εγώ ξεκουράζομαι λιγάκι, μαγειρεύει και παράλληλα ασχολείται και με τα μικρά.

Είχε δίκιο όμως ένιωθα την ανάγκη να αμυνθώ και έτσι του είπα ότι χρειάζομαι να είναι δίπλα μου για να με βοηθάει.

''Το ξέρω... Αλλά φεύγω για τη δουλειά στις 5.30 το πρωί. Είμαι όρθιος σχεδόν όλη την ημέρα. Μερικές φορές, χρειάζομαι έναν υπνάκο. Άνθρωπος είμαι." μου απάντησε ήρεμα.

Αφού πέρασαν λίγα λεπτά αμήχανης σιωπής πρότεινε τον «κανόνα 3x3». Ένας φίλος του που είχε περάσει από συμβουλευτική γάμου του είχε αναφέρει μια τεχνική που του πρότεινε ο σύμβουλός του, σύμφωνα με την οποία κάθε γονέας είχε τρεις ώρες κάθε εβδομάδα που μπορεί να αφιερώσει αποκλειστικά στον εαυτό του.

Αυτές τις ώρες μπορούν να τις διαθέσουν ή όλες μαζί ή να τις μοιράσουν διαφορετικές ημέρες της εβδομάδες. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα και αυτό να ακολουθείται! Και οι δυο σύντροφοι πρέπει να περνούν χρόνο μόνοι τους, κάνοντας ό,τι είναι αυτό που τους ευχαριστεί.

Ακόμη, αυτές οι ώρες μπορούν να διαιρεθούν. Για παράδειγμα, 30 λεπτά το ένα βράδυ και 2,5 ώρες το επόμενο. Ό,τι εξυπηρετεί τον καθένα. Αρκεί να έχουν το πολύτιμο αυτό τρίωρο και τα δυο μέλη, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ισορροπία στη σχέση.

Η αλήθεια είναι ότι όσο λιγότερο χρόνο είχαμε για τον εαυτό μας, τόσο πιο εύκολα εκνευριζόμασταν και οι δυο. Για να μην αναφερθώ στο πόσο εγωιστικά φερόμασταν! Με το που το εφαρμόσαμε όμως τα πάντα άλλαξαν, το ίδιο και η στάση που κρατούσαμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε τόσο ομαλά και ήρεμα που μας εξέπληξε και τους δυο θετικά.

Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε και πραγματικά έχω σοκαριστεί με το πόσο πολύ μας άλλαξε όλο αυτό. Ξαφνικά είμαστε πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον μεταξύ μας αυτή η δυσαρέσκεια και το αίσθημα της αδικίας. Αυτή η ύπουλη ''αρρώστια" που καταστρέφει γάμους.

Πήραμε μια μεγάλη ανάσα και χαλαρώσαμε και αυτό αναζωογόνησε και τη σχέση μας. Αν με ρωτάτε αν τσαντίζομαι ακόμα με αυτούς τους ''υπνάκους", η απάντηση είναι θετική. Ωστόσο, πλέον έχω και τις δικές μου στιγμές!»

Ελεύθερη μετάφραση από kidspot.com.au

v