Η τέλεια ρουτίνα για να κοιμούνται τα μικρά παιδιά σύμφωνα με την επιστήμη

Η τέλεια ρουτίνα για να κοιμούνται τα μικρά παιδιά σύμφωνα με την επιστήμη

Διαβάζουμε συνέχεια για το πόσο χρήσιμη είναι η καθημερινή ρουτίνα του ύπνου, ώστε τα μικρά παιδιά να πέφτουν στο κρεβάτι τους όταν πρέπει και να κοιμούνται ήρεμα και χωρίς πολλές διακοπές. Παρ’ όλ’ αυτά, μια ρουτίνα ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές δραστηριότητες που ίσως και να φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Γι’ αυτό, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προχώρησε για πρώτη φορά στην αξιολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων και στην εκτίμηση του βαθμού επίδρασης που έχουν στον ομαλό ύπνο του παιδιού.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπεύθυνο της έρευνας, Δρ. Γιώργο Κιτσαρά, «η ρουτίνα του ύπνου είναι μια σημαντική στιγμή της ημέρας για την οικογένεια που, παρ’ ότι την υποτιμούμε, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου του παιδιού, αλλά και στην ποιότητα ζωής του γενικότερα».

«Είναι η πρώτη φορά», συνεχίζει, «που μια επιστημονική μελέτη καταλήγει σε τόσο συγκεκριμένες οδηγίες, καθορίζοντας τις βέλτιστες πρακτικές με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς κάθε βράδυ με τον ύπνο των παιδιών».

Για την ακρίβεια η ομάδα αξιολόγησε 7 συνήθεις πρακτικές που όλοι οι γονείς έχουν δοκιμάσει (όλες ή κάποιες) συνδυαστικά για την καθημερινή ρουτίνα ύπνου τους. Σε κάθε μία έδωσε έναν αριθμό πόντων ανάλογα με την αποτελεσματικότητά της. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ένας γονιός μπορεί να βαθμολογήσει τη δική του ρουτίνα, να εξετάσει τι λειτουργεί και τι όχι και κατόπιν να την βελτιώσει.

Βούρτσισμα δοντιών (25 πόντοι)

Όπως έδειξε η έρευνα, ο καλύτερος τρόπος να σηματοδοτήσεις την ώρα του ύπνου στη συνείδηση του παιδιού είναι να βουρτσίζουμε τα δοντάκια του κάθε βράδυ. Πέρα απ’ ότι το παιδί νιώθει όμορφα με τη φρεσκάδα της οδοντόκρεμας, είναι και μια πρακτική ωφέλιμη για την υγεία των δοντιών του. 

Σταθερή ώρα ύπνου (21 πόντοι)

Η δεύτερη πιο σημαντική πρακτική είναι να βάζουμε το παιδί για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, χωρίς να αποκλίνουμε ποτέ κατά πολύ. Είναι ένας τρόπος να προγραμματίσουμε το βιολογικό του ρολόι, διευκολύνοντάς το να ηρεμεί και να αφήνεται πιο γρήγορα στον πολύχρωμο κόσμο των ονείρων του.

Ανάγνωση/αφήγηση παραμυθιού (20 πόντοι)

Τα παραμύθια είναι ένας κατ’ εξοχήν αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε ένα παιδί ν' αποκοιμηθεί και να δει όνειρα γλυκά. Γι’ αυτό και η ανάγνωση ή αφήγηση ιστορίας πριν τον ύπνο είναι η τρίτη πιο χρήσιμη πρακτική στη λίστα και, σίγουρα, μία από τις πιο δημοφιλείς ανάμεσα σε απανταχού μαμάδες και μπαμπάδες. 

Αποφυγή γευμάτων/ποτών πριν τον ύπνο (18 πόντοι)

Είναι εύλογο να πρέπει να αποφεύγουμε τα γεύματα αμέσως πριν τον ύπνο γιατί ο οργανισμός μπαίνει σε διαδικασία χώνεψης και δεν είναι εύκολο για το παιδί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Αν δεν μπορούμε να αφήσουμε μεγάλο κενό μεταξύ βραδινού και ύπνου, ας είναι κάτι ελαφρύ (π.χ. ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα).

Αποφυγή ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο (18 πόντοι)

Έτσι όπως κάνουν τα παιδιά σήμερα με τα κινητά και τις οθόνες από μωρά ακόμα, είναι φυσιολογικό να αποτελούν έναν σημαντικό αντιπερισπασμό για ένα παιδί που πρέπει να κοιμηθεί. Βέβαια, είναι που και οι γονείς είμαστε σχετικά εξαρτημένοι κι έτσι είναι δύσκολο να μην είναι κάποια οθόνη ανοιχτή την ώρα του ύπνου (π.χ. η τηλεόραση).

Αλληλεπίδραση γονιού-παιδιού (15 πόντοι)

Μια γενικότερα καλή πράκτική που όμως θέλει σωστό χειρισμό είναι η αλληλεπίδραση του γονιού που αναλαμβάνει να κοιμίσει το παιδί μαζί του. Οι κουβεντούλες, οι αγκαλίτσες και τα τραγουδάκια π.χ. μπορεί είτε να ηρεμήσουν το παιδί είτε να του δώσουν το λάθος μήνυμα της έναρξης ενός νέου κύκλου παιχνιδιού με τη μαμά και τον μπαμπά.

Μπανάκι (3 πόντοι)

Κι όμως, αν και αποτελεί μια πολύ συχνή επιλογή για τη ρουτίνα του ύπνου φαίνεται ότι το βραδινό μπανάκι δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλουν οι γονείς. Είτε το παιδί ενθουσιαστεί υπερβολικά είτε μπει σε διαδικασία γκρίνιας όταν σταματήσουμε για να προχωρήσουμε με τον ύπνο, το θέμα είναι ότι δεν ηρεμεί και δεν χαλαρώνει ποτέ όπως θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν θέλουμε να αξιολογήσουμε τη δική μας ρουτίνα, δεν έχουμε παρά να πολλαπλασιάσουμε τους πόντους της κάθε πρακτικής που χρησιμοποιούμε με το 1 εάν πετυχαίνει 6-7 μέρες της εβδομάδας, το 0.7 εάν πετυχαίνει 4-5 μέρες, το 0.5 εάν πετυχαίνει 2-3 μέρες, το 0.3 εάν πετυχαίνει 1 μέρα και το 0.1 εάν δεν πετυχαίνει ποτέ. 

Στο τέλος πρέπει να αθροίσουμε τις βαθμολογίες και αν έχουμε σύνολο 50 και πάνω, είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλιώς, μάλλον είναι ώρα να αλλάξουμε την ρουτίνα του ύπνου μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v