Ανοίγουν τα Λύκεια 12/4 - 2 τεστ την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Ανοίγουν τα Λύκεια 12/4 - 2 τεστ την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Είναι επίσημο ότι ανοίγουν όλα τα Λύκεια της χώρας στις 12 Απριλίου έπειτα από την σημερινή ανακοίνηση της Νίκης Κεραμέως. Τα μέτρα που ίσχυαν πριν από το κλείσιμο των σχολείων θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ τόνισε ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να κάνουν self test δυο φορές την εβδομάδα.

 

Οπως εξήγησε η υπουργός τα βήματα είναι τα εξής:

Οι γονείς, οι κηδεμόνες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους. Όπως έγινε γνωστό το 1ο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests σπίτι τους. Συστήνεται  να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι το τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.


Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.


Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό:

Στην περίπτωση που το self test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές και οιεκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Όπως τόνισε η υπουργός ο λόγος που δόθηκε προταιρεότητα στα Λύκεια είναι επειδή έχουν παραμείνει κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα και ότι πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πηγή: euro2day.gr

v