Ο γιος μου έφτασε 8 χρονών και ακόμα κατουριέται τη νύχτα. Τι να κάνω;

Ο γιος μου έφτασε 8 χρονών και ακόμα κατουριέται τη νύχτα. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Το παιδί μου είναι 8 ετών και ακόμα κατουράει την νύχτα. Έχει κόψει την πάνα από μικρός. Τι μπορεί να σημαίνει; Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρεστε στο ζήτημα της βραδινής ενούρησης, ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό πρωτίστως για το ίδιο το παιδί. Στην αναπτυξιακή φάση αυτήν, τα παιδιά δημιουργούν την εσωτερική αίσθηση της αυτοαξίας τους, επομένως οποιαδήποτε εμπειρία που τη ζουν με δυσκολία, υπάρχει κίνδυνος να την καταγράψουν ως προσωπική ανεπάρκεια.

Αναφέρετε ότι ο γιος σας έχει κόψει την πάνα από μικρός. Εάν καταλαβαίνω καλά, εννοείτε ότι είχε κατακτήσει τον έλεγχο της κύστης, κι ότι η ενούρηση επανήλθε προσφάτως. Εάν έτσι έχει συμβεί, έχουν συνδράμει και ψυχολογικοί λόγοι προς αυτήν την παλινδρόμηση. Εάν μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη κατακτήσει τον έλεγχο της κύστης του, τότε ίσως υπάρχει και οργανική αιτία. Πρώτη σας κίνηση λοιπόν είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας. Εκείνος αφού διενεργήσει τις εξετάσεις τις οποίες κρίνει ότι χρειάζεται να κάνει ο γιος σας, θα σας κατευθύνει προς ποια κατεύθυνση να πάτε ώστε να φροντίσετε καλά και άμεσα το θέμα αυτό.

Η ματιά σας είναι πολύ σημαντική καθ' όλη αυτήν την διαδικασία. Με τρυφερότητα και έγνοια για τον υπέροχο γιο σας, έχετε να του ανοίγετε δρόμο για να προχωρά εκεί που δυσκολεύεται.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.    

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v