Λυρίδες: τα πρώτα πεφταστέρια της άνοιξης θα λάμψουν αύριο στον νυχτερινό ουρανό

Λυρίδες: τα πρώτα πεφταστέρια της άνοιξης θα λάμψουν αύριο στον νυχτερινό ουρανό

Tο βράδυ της Πέμπτης 22 Απριλίου προς ξημερώματα της Παρασκευής 23 Απριλίου ο ουρανός θα βρέξει αστέρια! Πρόκειται για την πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, αυτή των Λυρίδων, που θα κορυφωθεί στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Τι είναι οι Λυρίδες

Οι Λυρίδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α Λύρας (κοινώς Βέγας). 

Η κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο.

Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η πηγή της βροχής διαττόντων είναι τα απομεινάρια που προέρχονται από τον μεγάλης περιόδου κομήτη C / 1861 G1 (Θάτσερ). Οι Λυρίδες του Απριλίου αποτελούν την ισχυρότερη ετήσια βροχή μετεώρων από χαλάσματα κομήτη μεγάλης περιόδου, γεγονός που οφείλεται στο ότι, σε σχέση με άλλους παρόμοιους κομήτες μεγάλης περιόδου (200–10.000 χρόνια), ο συγκεκριμένος έχει σχετικά μικρή τροχιακή περίοδο περίπου 415 ετών. Οι Λυρίδες έχουν παρατηρηθεί και αναφερθεί από το 687 π.Χ. Καμία άλλη μοντέρνα βροχή διαττόντων δεν έχει καταγραφεί από τόσο παλιά στο παρελθόν.

Πηγή: newsbeast.gr

v