Λαχταριστό τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Λαχταριστό τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και ακόμα και αν είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, δεν σημαίνει ότι κάποιες παραδόσεις μας δεν μένουν ίδιες. Μια από αυτές είναι το αφράτο σπιτικό τσουρέκι που λατρεύουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι. Με αυτή την συνταγή, θα φτιάξετε το πιο νόστιμο τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και θα κάνετε τους πάντες να ζητήσουν και δεύτερο (και τρίτο!) κομμάτι.

Τι θα χρειαστείτε

  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 120 ml γάλα
  • 3 αβγά
  • 2 γραμμάρια μαστίχα κοπανισμένη
  • 1,5 γραμμάριο μαχλέπι κοπανισμένο
  • 400 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • Σιρόπι σοκολάτας

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Αρχικά, βάζουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τα 60 γραμμάρια ζάχαρης, τα οποία ανακατεύουμε πολύ καλά μεταξύ τους. Προσθέτουμε αλεύρι, όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει ζυμάρι ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2ο

Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Στη συνέχεια τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη ζύμη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. 

Προσοχή: Η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα!

Βήμα 3ο

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το ζυμάρι να είναι ελαστικό. Κατόπιν, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη σκεπάζουμε πάλι για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Βήμα 4ο

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μια μακρόστενη λωρίδα, την οποία τυλίγουμε σε κοτσίδα. Βάζουμε σε μια λαμαρίνα ψησίματος αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το τσουρέκι. Σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 5ο

Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω,  στην κάτω σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 °C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.

Βήμα 6ο

Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόζουμε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ του ίδιου μεγέθους (μπεν μαρί) και λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 7ο

Μόλις κρυώσει το τσουρέκι το περιχύνουμε με τη λευκή σοκολάτα και αμέσως μετά με το σιρόπι σοκολάτας. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Πηγή: cookpad.com

v