Γιατί κάποια μωρά γεννιούνται με μαλλιά και άλλα με... δυο τρίχες στην κεφαλή

Γιατί κάποια μωρά γεννιούνται με μαλλιά και άλλα με... δυο τρίχες στην κεφαλή

Κάποτε, κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη ότι αν μια γυναίκα έχει καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε το μωρό της θα γεννηθεί με πολλά μαλλιά. Το 2006, έγινε μια μελέτη στην οποία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις 28 γυναίκες που είχαν καούρες, οι 23 από αυτές γέννησαν μωρά με πολλά μαλλιά. Θεώρησαν, λοιπόν, ότι πιθανόν να υπάρχουν ορισμένες ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής των νεογνών. Πέρα από φήμες και πειράματα, όμως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποια μωρά γεννιούνται με μαλλιά και άλλα φαλακρά. Τι συμβαίνει άραγε;

Αχ, αυτή η κληρονομικότητα

Αρκετοί επιστήμοντες θεωρούν πως τα γονίδια και το DNA παίζουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο ένα μωράκι θα γεννηθεί με μαλλιά ή όχι. Συνήθως, η ανάπτυξη των μαλλιών συμβαίνει περίπου στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εάν ένα μωρό έχει ήδη μαλλιά όσο βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του, πιθανότατα θα γεννηθεί και με αυτά.

Ορμόνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα επίπεδα ορμονών είναι υψηλά στο εσωτερικό της μήτρας, επομένως μπορεί να συμβάλουν και στην ανάπτυξη των μαλλιών του μωρού. Ωστόσο, μετά τον τοκετό, τα επίπεδα ορμονών μειώνονται και έτσι το νεογέννητο πιθανώς να χάσει τα μαλλιά του.

Τα φαλακρά μωράκια δεν έχουν έλλειψη ασβεστίου 

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μαλλιά, αρκετοί γονείς ανησυχούν και θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα δεν λάμβανε αρκετά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ότι το νεογνό πάσχει από έλλειψη ασβεστίου. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς είναι φυσιολογικό τα μωράκια να έχουν λιγοστά μαλλιά μέχρι να κλείσουν το πρώτο έτος ζωής τους. Μόνο εάν η μητέρα δεν έχει αρκετό σίδηρο ή πάσχει από κάποια ασθένεια μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των μαλλιών - αλλά υπάρχουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια που δεν σχετίζονται με τα μαλλιά.

Μπορεί να γεννηθούν με μαλλιά, αλλά να τα χάσουν καθώς μεγαλώνουν

Τα περισσότερα μωρά έχουν χνούδι που καλύπτει το σώμα και το κεφάλι τους. Τα έμβρυα βγάζουν αυτό το χνούδι γύρω στον τέταρτο ή πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης ενώ αρχίζουν να το χάνουν γύρω στον έκτο ή έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι συχνά έχει φύγει πριν από τη γέννηση, αλλά μερικά πρόωρα μωρά μπορεί να εξακολουθούν να καλύπτονται από αυτό.

Τα περισσότερα νεογέννητα χάνουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους!

Πηγή: brightside.me

v