«Πώς άλλαξα τη ζωή μου προς το καλύτερο μετά την καθιστική ζωή της καραντίνας»

«Πώς άλλαξα τη ζωή μου προς το καλύτερο μετά την καθιστική ζωή της καραντίνας»

Εδώ και λίγο καιρό, η καραντίνα έληξε για τα καλά και η ζωή μας αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά στον κανονικό της ρυθμό. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιος είναι πλέον αυτός ο ρυθμός μετά από αρκετούς μήνες που αλλάξαμε ριζικά την καθημερινότητά μας και πολλοί από εμάς βαλτώσαμε από την απραξία και την κλεισούρα. Η καλύτερη απάντηση, όπως μας λέει αυτή η μαμά, ίσως είναι μια εκ νέου αλλαγή, προς το καλύτερο αυτή τη φορά.

«Το πόσο χάρηκα που έληξε η καραντίνα δεν περιγράφεται! Όχι τόσο για την επιστροφή στην κανονικότητα, αν και το λαχταρούσα να ξαναβρούμε οικογενειακώς τους παλιούς μας ρυθμούς. Περισσότερο χάρηκα γιατί αυτό το τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή για μένα, αφού με ώθησε στο να πάρω μερικές σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τον εαυτό μου.

Ντρέπομαι που το λέω αλλά τους τελευταίους μήνες βάλτωσα κυριολεκτικά. Όσο περνούσε ο καιρός, σταματούσα όλο και περισσότερο να κάνω οτιδήποτε πέρα από τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Θα μου πείτε, ο χρόνος που μένει από αυτά είναι συνήθως λίγος, οπότε τι μπορεί να είναι όλα αυτά που αμέλησα να κάνω. Πολύ απλά, δεν πρόσεχα καθόλου τον εαυτό μου! Κλεισμένη στο σπίτι όλη μέρα, να βγαίνω μόνο για ψώνια και καμιά γρήγορη βόλτα στη γειτονιά, έχασα κάθε κίνητρο να ασχοληθώ με μένα – να με φροντίσω και να με ψυχαγωγήσω

Φτάνει όμως η μιζέρια! Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και τις έχω εφαρμόσει ήδη. Από εδώ και στο εξής, θα κάνω περισσότερα και για την σωματική και την ψυχική μου υγεία.

Ασκούμαι συχνότερα

Για εμάς τις μαμάδες, η γυμναστική είναι κάτι που συζητάμε πάρα πολύ και κάνουμε πολύ λίγο. Ξέρω ότι στην καραντίνα πολύς κόσμος “ανακάλυψε” το τρέξιμο και το περπάτημα, αλλά για μένα δεν λειτούργησε έτσι. Εγώ είμαι από εκείνους που “ανακάλυψαν” το φαγητό κι αυτό έπρεπε κάποτε να σταματήσει.

Έχω βάλει πλέον το καθημερινό πρωινό περπάτημα στη ζωή μου και νιώθω ήδη πολύ όμορφα με τον εαυτό μου και γεμάτη ενέργεια. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσω και πιλάτες με μια κοπέλα που προσφέρει συνεδρίες μέσω διαδικτύου, ώστε να μη χρειάζεται να φεύγω απ’ το σπίτι και να χάνω πολύτιμο χρόνο στα πήγαιν’ έλα.

Τρώω (και τρώμε) πιο υγιεινά

Όπως είπα και πριν, στην καραντίνα το παράκανα με το φαγητό και δεν είναι μόνο ότι πήρα κιλά, αλλά δημιούργησα και ένα πολύ κακό προηγούμενο για τα παιδιά μου. Υπερβολές και κακές επιλογές τέλος, λοιπόν. Είναι και καλοκαίρι, που τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά εποχής περισσεύουν, οπότε είναι και μια καλή περίοδος να βελτιώσουμε τον τρόπο που τρεφόμαστε.

Πρώτα απ’ όλα, καθιέρωσα ένα πλούσιο πρωινό σε καθημερινή βάση και προσπαθώ να “ελαφρύνω” και το βραδινό που, κακά τα ψέμματα, με τις δουλειές καταλήγω πάντα να το τρώω πολύ αργά. Ταυτόχρονα, αντικατέστησα όλα τα λευκά σιτηρά  με προϊόντα ολικής άλεσης που αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πλήθους θρεπτικών συστατικών. Μοιάζει δύσκολο αν έχεις συνηθίσει σε φετάρες ψωμιού και τοστάκια, αλλά δεν είναι καθόλου.

Εγώ ας πούμε, αντί για τοστ το πρωί, τρώω το light τυρί μου με φρυγανιές WASA που μου δίνουν πολλά περισσότερα από σκέτες θερμίδες. Καλύπτουν τις ανάγκες μου σε πρωτεΐνες, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν κάνουν πολύ καλό στη λειτουργία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.  Το ίδιο κάνω και στα υπόλοιπα γεύματα, αλλάζοντας γεύσεις για μεγαλύτερη ποικιλία, ανάλογα με το φαγητό. Όσο για τα γλυκά (που είναι η μεγάλη μου αδυναμία!), εκεί που μετά τα κιλά της καραντίνας είχα πειστεί ότι θα πρέπει να... χωρίσουμε, με χαρά συνειδητοποίησα ότι μπορώ να απολαμβάνω τις φρυγανιές με μαρμελάδα, μέλι και πραλίνες χωρίς να επιβαρύνομαι.

Η ισορροπημένη διατροφή (αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης, αλεύρι βρώμης, σουσάμι) είναι το ξεκίνημα για μια ισορροπημένη ζωή, γενικότερα, κι αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να τηρώ από εδώ και στο εξής.

Απολαμβάνω το διάβασμα 

Τι άλλο χρειάζεται μια ισορροπημένη ζωή εκτός από κίνηση και καλή διατροφή; Να αφιερώνεις λίγο χρόνο σε μια αγαπημένη σου ενασχόληση για να ξεκουράζεις το μυαλό σου και να ξεφεύγεις απ’ τα τετριμμένα. Για μένα, η καλύτερη απόδραση από τη ρουτίνα είναι ένα καλό βιβλίο. Τέρμα, λοιπόν, οι μέρες που αγόραζα βιβλία κι έμεναν αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη μου.

Έχω βάλει το διάβασμα στην καθημερινότητά μου, ακόμα και αν έχω μόνο μισή ώρα ελεύθερη. Πιστέψτε με, και πέντε σελίδες να διαβάσω σηκώνομαι απ’ την πολυθρόνα άλλος άνθρωπος.

Δεν αμελώ την εμφάνισή μου 

Κάτι ακόμα που μου έμαθε η καραντίνα είναι το πόσο εύκολα μπορείς να αφεθείς και να μην προσέχεις καθόλου την εμφάνισή σου. Γυρνώντας με τα ρούχα του σπιτιού ολημερίς, κάνοντας τις ίδιες δουλειές ξανά και ξανά, καταλήγεις να ξεχνάς κάθε μέρα και από κάτι. Ώσπου ξυπνάς και δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου – κι εδώ που τα λέμε, δεν σε αναγνωρίζει και ο σύντροφός σου.

Έπεσα κι εγώ σ’ αυτήν τη λούμπα, δυστυχώς, αλλά το αντιλήφθηκα εγκαίρως και άλλαξα τροπάριο. Πλέον, όχι μόνο προσέχω την εμφάνισή μου καθημερινά, αλλά τώρα που άνοιξαν τα μαγαζιά, έκανα επιτέλους ψώνια για μένα. Περιποιήθηκα λίγο παραπάνω τον εαυτό μου, ανανέωσα την εικόνα μου και μαζί ανανεώθηκε και η διάθεσή μου.

Τελικά, η ποιότητά της ζωής μας δεν είναι στα χέρια κανενός παρά μόνο στα δικά μας. Πόσο πιο ωραία θα περνούσαμε εάν το είχαμε πάντα κατά νου και αν δείχναμε λίγη περισσότερη θέληση να κοπιάσουμε για το καλύτερο.»

v