«Μια κουρασμένη μαμά δεν έχει ανάγκη από συμβουλές αλλά από κατανόηση»

«Μια κουρασμένη μαμά δεν έχει ανάγκη από συμβουλές αλλά από κατανόηση»

Όσο όμορφη κι αν είναι η μητρότητα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η απαιτητική καθημερινότητα και η σωματική (και συναισθηματική!) εξάντληση πολλές φορές μας καταβάλλουν και το μόνο που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή είναι έναν άνθρωπο να μας ακούσει όπως λέει και αυτή η μαμά.

«Λατρεύω την υπέροχη νεογέννητη κόρη μου. Είναι όλα όσα ευχόμουν όσο ήμουν έγκυος - υγιής, όμορφη και με πλούσια μαλλάκια. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι εύκολο παιδί. 

Όλα ήταν δύσκολα, από το να την ταΐσω μέχρι να την κοιμίσω και παράλληλα να προσέχω τον εαυτό μου. Ήταν αδύνατον! Δοκίμασα κάθε μέθοδο που βρήκα στο διαδίκτυο, διάβασα πολλά βιβλία και ρώτησα μαμάδες που εμπιστευόμουν. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημά μου. 

Ήμουν απελπισμένη και αισθανόμουν ότι είχα αποτύχει. Αναρωτιόμουν τι πήγαινε λάθος με μένα και γιατί δεν έβρισκα την μητρότητα πιο απλή. Καθώς, φίλοι και συγγενείς άκουγαν τους προβληματισμούς μου, τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα. Μάλιστα, χειροτέρευσαν. Γιατί ξαφνικά, έγινα δέκτης για κάθε συμβουλή που αφορούσε την ανατροφή μωρών.

''Πρέπει να δοκιμάσεις τη μέθοδο Ferber για να την κάνεις να κοιμηθεί. Δούλεψε σε δύο νύχτες με το αγόρι μου.''

«Πήγαινε για μια βόλτα. Αυτό πάντα βοηθούσε τη γκρινιάρα κόρη μου. "

«Άλλαξε κούνια...»

Καμία από αυτές τις καλοπροαίρετες προτάσεις δεν με βοήθησαν. Στην πραγματικότητα. Κανείς δεν μου είπε κάτι που δεν ήξερα - είχα κάνει την έρευνά μου.

Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι ήμουν κουρασμένη. Πολύ κουρασμένη. Είχα
εξαντληθεί σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Χρειαζόμουν κάποιον απλώς να ακούσει, να δείξει ενσυναίσθηση για το πρόβλημά μου. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό που λειτουργεί στο δικό σας μωρό, σίγουρα δεν έκανε στο δικό μου. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό γι' αυτό και οι συμβουλές, δεν είναι καθόλου βοηθητικές.

Ορίστε, λοιπόν, ένας καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε μια μαμά που περνάει μια δύσκολη στιγμή:

Δείξτε ενσυναίσθηση, ακούστε τι θέλει να σας πει. Αφήστε την να ξεσπάσει. Ακούστε την όμως πραγματικά με κατανόηση. Και όταν σταματήσει τον ''μονόλογό'' της, συγκρατηθείτε! Μπορεί να έχετε 10 υπέροχες συμβουλές που θέλετε να δώσετε αλλά  δεν θέλει να τις ακούσει. Το μόνο που θέλει να ακούσει από σας είναι: ''Λυπάμαι που δεν κοιμάται καλά. Το περάσαμε και εμείς αυτό και σε καταλαβαίνω."

Καλό είναι να υποθέσετε ότι έχει κάνει την έρευνά της. Πιθανότατα, μιλάει με το γιατρό της, διαβάζει βιβλία ή ό,τι χρειάζεται στο διαδίκτυο. Γι' αυτό συμβουλές του τύπου ''μήπως πεινούσε γι΄αυτό δεν κοιμόταν;'' κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι και μπορεί και να τη προσβάλλουν.

Μην της ασκείτε κριτική. Καμιά μας δεν είναι τέλεια. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η φίλη σας δεν ξέρει τίποτα και χρειάζεται κάποιες λογικές συμβουλές για την υγεία και την ασφάλεια της του μωρού της. Μην την κρίνετε αυστηρά για τα λάθη της. Μιλήστε της με ευγένεια και δώστε της κουράγιο - πιστέψτε με, αισθάνεται ηττημένη, δεν έχει ανάγκη από νουθεσίες.

Αν πρέπει να πείτε οπωσδήποτε κάτι, πείτε της ότι είναι καλή μαμά. Στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη μαμά που υπάρχει για το μωρό της. Κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά από αυτήν. Πείτε της ότι όλοι παλεύουν κάποια στιγμή με τις αμφιβολίες τους και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Υπενθυμίστε της ότι δεν είναι μόνη!

Και το πιο σημαντικό, δείξτε της έμπρακτα ότι είστε δίπλα της. Πείτε της ότι μπορεί πάντα να βασίζεται σε εσάς για να την ακούσετε, στις καλές στιγμές και τις άσχημες.

Και στοιχηματίζω ότι αν ποτέ την χρειαστείτε, θα είναι δίπλα σας.»

Πηγή: herviewfromhome.com

 

v