6 ασυνήθιστα κόλπα για να κοιμίζετε το μωρό σας πριν... κοιμηθείτε εσείς

6 ασυνήθιστα κόλπα για να κοιμίζετε το μωρό σας πριν... κοιμηθείτε εσείς

Τα μωρά μας είναι τα πιο γλυκά πλάσματα του κόσμου, αλλά είναι κάποιες στιγμές που δοκιμάζουν τις αντοχές μας (των μαμάδων και των μπαμπάδων). Μία από αυτές είναι η ώρα του ύπνου που, σε κάποιες περιπτώσεις, το νανούρισμα μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρονοβόρο. Τι να κάνουν και οι γονείς... ανακαλύπτουν διάφορους τρόπους να κοιμήσουν τα μωρά τους πιο γρήγορα μπας και ξεκουράσουν κι αυτοί λίγο τα κοκαλάκια τους στον καναπέ.

Τσάρκα με το αμάξι

Είναι λίγο μπελαλίδικο ως κόλπο, ομολογουμένως, αλλά περιέχει ελάχιστο κουβάλημα (απότο σπίτι στο αυτοκίνητο και πίσω) και πιάνει σχεδόν πάντα. Βάζουμε το κουρασμένο μωρό στο καθισματάκι του και με 4-5 βόλτες γύρω απ’ το τετράγωνο έχει κοιμηθεί σαν πουλάκι. Προσοχή μόνο κατά τη μεταφορά από το αυτοκίνητο στο κρεβατάκι του γιατί θα πρέπει να επαναλάβετε τη βραδινή τσάρκα.

Ο τελευταίος χορός

Ακούγεται εύκολο, αλλά μετά από μια κουραστική μέρα το να κουνιέσαι στο ρυθμό με ένα μωρό στην αγκαλιά απλώς επιβαρύνει την κούραση (και όσο το μωρό μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο γίνεται). Παρ’ όλ’ αυτά, είναι μια δραστηριότητα που ηρεμεί και το μωρό και τον γονιό, και αποτελεί έναν από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να το κοιμίζουμε – αν παίζουμε και την αγαπημένη μας μουσική, ακόμα καλύτερα.

Στον απορροφητήρα

Είναι γνωστό ότι σε όλα τα μωρά αρέσει ο λευκός θόρυβος αφού, για κάποιο λόγο, τα ηρεμεί και πολλές φορές τα νανουρίζει κιόλας. Γι’ αυτό και οι αληθινές μαρτυρίες γονιών για νανουρίσματα μπροστά στον απορροφητήρα, με την ηλεκτρική σκούπα ανοιχτή ή με κάποιον ανεμιστήρα να δουλεύει ολονυχτίες δίνουν και παίρνουν. Το σίγουρο είναι ένα: αν το μωρό δε λέει να κλείσει μάτι, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.

Γύρω γύρω όλοι

Όταν το παιδί δαγκώνει τα μάτια του απ’ τη νύστα, αλλά δε λέει να τα κλείσει με τίποτα, ένας γονιός πρέπει να σκεφτεί «έξω από το κουτί» που λένε και στο μάστερ σεφ. Κάπως έτσι, πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε σβούρες με το παιδί στην αγκαλιά. Ο λόγος είναι απλός: όπως… παίρνουμε τις στροφές, το παιδί αρχίζει να ζαλίζεται και σιγά σιγά παραδίνεται σε άλλη αγκαλιά, εκείνη του Μορφέα.

Επανάληψη, η μητέρα του ύπνου

Μόλις μεγαλώσουν λίγο και ανταποκρίνονται σε κινήσεις και λογάκια, τα μωρά έχουν την τάση να ζητάνε πολλές φορές το ίδιο πράγμα. Αν το κάνουν την ώρα που τα νανουρίζετε, μην αντισταθείτε, αφού η επανάληψη μιας κίνησης, λέξης ή σκοπού που του αρέσει ηρεμεί ένα μωρό και σταδιακά το κοιμίζει. Μάλιστα, αν δεν το ζητήσουν εκείνα, ίσως είναι καλή ιδέα να τους το θυμήσετε εσείς για να δείτε αν πιάνει.

Έλκηθρο χωρίς χιόνι

Μια παραλλαγή της βόλτας με το αυτοκίνητο είναι και το έλκυθρο μέσα στο σπίτι. Με λίγα λόγια, βάζετε το μωρό (όταν είναι λιγο μεγαλύτερο και κρατιέται) σε μια κουβέρτα ή σκάφη και το σέρνετε στους διαδρόμους του σπιτιού ή ανάμεσα στα έπιπλα. Εντάξει, είναι λίγο παραπάνω κουραστικό για τον γονιό και λίγο παραπάνω διασκεδαστικό για το παιδί, αλλά υπάρχουν πολλοί που έχουν παραδεχτεί ότι πιάνει μια χαρά.

v