Τι συμβαίνει στο σώμα των αντρών όταν γίνονται... μπαμπάδες!

Τι συμβαίνει στο σώμα των αντρών όταν γίνονται... μπαμπάδες!

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός επιφέρουν πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στο σώμα της νέας μητέρας, αλλά αποδεικνύεται ότι και οι άνδρες μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών αλλαγών όταν γίνονται μπαμπάδες. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως, ισχύει και αυτό το άρθρο θα σου λύσει την απορία.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μειωθούν

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι υπεύθυνα για την αυξημένη λίμπιντο στους άντρες αλλά και για οξύθυμες συμπεριφορές. Ωστόσο, όταν γίνονται πατέρες τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να μειώνονται. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες που έχουν μακροχρόνια σχέση και παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά και εκείνους που εξακολουθούν να αναζητούν σύντροφο. 

Αυξάνεται η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη

Η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη είναι οι λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας και επηρεάζουν τον δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να μειώνονται με την πατρότητα, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνονται, κάνοντας έναν νέο πατέρα πιο τρυφερό και χαρούμενο με τον νέο του ρόλο.

Μεταγεννητική κατάθλιψη

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την επιλόχειο κατάθλιψη, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ακούσει για τη μεταγεννητική κατάθλιψη στους άνδρες. Οι ορμονικές αλλαγές, όπως η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, σε συνδυασμό με το νέο φορτίο ευθυνών που φέρει η πατρότητα, κάνουν τους άνδρες να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Εγκεφαλικές αλλαγές

Οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια ομάδα νέων πατέρων, και αποδείχθηκε ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες μετά τον τοκετό, ο εγκέφαλός τους έδειξε κάποιες αισθητές αλλαγές. Αυτές βοηθούν τους νέους μπαμπάδες να αναπτύξουν τις γονικές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τα βρέφη τους. Οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις πατέρα και μωρού χτίζουν μια ισχυρή βάση για τη μελλοντική σχέση γονέα-παιδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος ενός νέου πατέρα μπορεί να δείξει περισσότερη δραστηριότητα στους τομείς που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων και την ανίχνευση κινδύνου, με άλλα λόγια, δεξιότητες που τον βοηθούν να διασφαλίσει ότι το μωρό του είναι ασφαλές και υγιές.

Οι άνδρες μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν συμπτώματα εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους είναι έγκυος...

Υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν ότι το σώμα ενός άντρα μπορεί να αλλάξει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του συντρόφου τους. Μπορεί να έχει συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως ναυτία, λιγούρες, φούσκωμα ή και πόνο στην πλάτη. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «συμπαθητική εγκυμοσύνη» ή σύνδρομο Couvade. Αυτή η κατάσταση δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ιατρική κοινότητα, ωστόσο αρκετοί άντρες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.

Πηγή: brightside.me

v