Η συγκοίμηση προσφέρει λιγότερα στο παιδί απ' ότι πιστεύουν οι γονείς λένε οι ειδικοί

Η συγκοίμηση προσφέρει λιγότερα στο παιδί απ ότι πιστεύουν οι γονείς λένε οι ειδικοί

Είναι καλή ιδέα για τις νέες μητέρες να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα μωρά τους; Αυτή η ερώτηση απασχολεί γονείς και ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι η συγκοίμηση μπορεί να είναι επωφελής όσον αφορά τη σύνδεση της μητέρας και του βρέφους, ενώ κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για τα ίδια τα μωρό όσο και για την σχέση του ζευγαριού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ λένε ότι η έρευνά τους δείχνει ότι η κοινή χρήση κρεβατιού δεν έχει καμία σχέση με καλές ή κακές ιδιότητες όταν πρόκειται για τη δημιουργία στενότερου δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού ή την ενθάρρυνση ορισμένων συμπεριφορών.

Διάφοροι γιατροί και ερευνητές προτείνουν στις μαμάδες να μην κοιμούνται με τα μωρά τους ειδικά αν αυτά είναι κάτω των 4 μηνών και αυτό γιατί ο κίνδυνος του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου βρεφών είναι αυξημένος. Η άποψη αυτή ωστόσο, εναντιώνεται σε όσους πιστεύουν ότι χάρη στη συγκοίμηση μητέρες και μωρά αναπτύσσουν μεταξύ τους έναν πιο ισχυρό δεσμό.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συγκοίμηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη  ασφαλούς δεσμού με τα βρέφη. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και πολλά στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτό. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ayten Bilgin από τη Σχολή Ψυχολογίας του Κεντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 178 βρέφη και τους γονείς τους. Κάθε οικογένεια έδωσε προσωπικές πληροφορίες για το παιδί τους αμέσως μετά την γέννησή τους, 3, 6 και 18 μήνες αργότερα. Απ 'αυτά τα δεδομένα δεν προέκυψε καμία συσχέτιση της συγκοίμησης τόσο στην ανάπτυξη του δεσμού των μωρών με τις μητέρες τους όσο και σε διάφορες βρεφικές συμπεριφορές όπως είναι η υπερκινητικότητα στους 18 μήνες. 

Συμπερασματικά, οι ερευνητές κατέληξαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Οι περισσότεροι γονείς που πήραν μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους για πρακτικούς λόγους. Τόσο γιατί διευκολύνεται η μητέρα για να θηλάσει, όσο και για να αποφύγουν τα ξενύχτια.

Πηγή: studyfinds.org

v