Οι ανακαλύψεις 5 πρωτοπόρων μαμάδων που διευκόλυναν τη ζωή μας!

Οι ανακαλύψεις 5 πρωτοπόρων μαμάδων που διευκόλυναν τη ζωή μας!

Παλιά, πριν κάνω παιδιά, με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι η μητέρα μου είχε μια λύση για κάθε πρόβλημα. Αργότερα, ανακάλυψα ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε μαμάς! Μάλιστα, κάποιες μετέτρεψαν αυτές τις λύσεις σε επιτυχημένα προϊόντα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Μιας και η γιορτή της μητέρας βρίσκεται προ των πυλών, βρήκαμε αφορμή για να δώσουμε φόρο τιμής σε αυτές τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο μας προς το καλύτερο με αυτές τις έξυπνες εφευρέσεις.

Το πλυντήριο πιάτων

Οι περισσότερες νοικοκυρές διαθέτουν στο σπίτι τους πλυντήριο πιάτων και αυτό το χρωστούν στη Josephine Cochran, που μια μέρα αποφάσισε να κάνει τη ζωή της πιο εύκολη. Υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ιδέα της το 1885 (!) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με έναν μηχανικό για την κατασκευή του πλυντηρίου. Μάλιστα, λένε πως το σχέδιό της ήταν το πρώτο που χρησιμοποιούσε την πίεση του νερού για το πλύσιμο των πιάτων και το πρώτο που είχε ράφια για να κρατούν τα σκεύη στη θέση τους.

Στην αρχή, η εφεύρεσή της χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, καθώς τα μηχανήματα ήταν πολύ ακριβά για τις συνηθισμένες οικογένειες, ενώ απαιτούσαν μεγάλη ποσότητα νερού και υψηλή θερμοκρασία. Αλλά μετά τη δεκαετία του 1960, δεν υπήρχε σπιτικό χωρίς πλυντήριο πιάτων.

Τα φίλτρα του καφέ

Η καθημερινότητα των μαμάδων είναι γρήγορη και απαιτητική. Και η αλήθεια είναι, πώς δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς ένα (ή δυο-τρία) φλιτζάνια καφέ. Το ίδιο ίσχυε και στις αρχές του 20ού αιώνα απ' ότι φαίνεται! Το 1908, η Melitta Bentz σκέφτηκε έναν καλύτερο τρόπο για να απολαμβάνει τον καφέ της: τα χάρτινα φίλτρα!

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πώς το έκανε για πρώτη φορά: Άνοιξε τρύπες στη βάση ενός ορειχάλκινου δοχείου και τοποθέτησε χαρτί από το σχολικό βιβλίο του γιου της για να δημιουργήσει ένα σύστημα διήθησης δύο μερών. Μάλιστα, όταν κατοχύρωσε την πατέντα, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση που πουλούσε το σύστημα αυτό. 

Οι πάνες μιας χρήσης

Η Marion Donovan εφηύρε πολλές «λύσεις» για τα βρέφη κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μία από τις πρώτες της δημιουργίες ήταν μια αδιάβροχη, επαναχρησιμοποιούμενη πάνα, φτιαγμένη από την κουρτίνα του ντους. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της εποχής, η πάνα της Donovan κρατούσε τα μωράκια στεγνά και δεν τους προκαλούσε κάνενα εξάνθημα.

Μετά από αυτή την επιτυχία έβαλε στόχο να δημιουργήσει πάνες μιας χρήσης που να κρατούν μακριά την υγρασία. Τελικά πούλησε τη δημιουργία της στον Victor Mills, τον ιδρυτή της Pampers.

Η σιδερώστρα

Μητέρα 8 παιδιών, η Sarah Boone, είναι γνωστή για τον σχεδιασμό της σιδερώστρας που έκανε το σιδέρωμα μανικιών και γυναικείων ενδυμάτων ευκολότερο και λιγότερο χρονοβόρο. Το σχέδιό της περιλάμβανε μια στενή, καμπυλωτή σανίδα που επέτρεπε το σιδέρωμα και των δύο πλευρών του μανικιού!

Έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή της το 1892 και έγινε μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες που κατοχύρωσαν πατέντα στις ΗΠΑ.

Η σφουγγαρίστρα που «στίβει» μόνη της

Η Joy Mangano, η ζωή της οποίας έγινε και ταινία με τίτλο «Joy» τo 2015, έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 100 ευρεσιτεχνίες, όπως τη σφουγγαρίστρα που «στίβει» μόνη της, τις κρεμάστρες με τη βελούδινη επένδυση και τα παπούτσια με ελαστικές σόλες πλατφόρμες. Αυτό πάει να πει κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη!

v