Έρευνα: οι μισοί άντρες θεωρούν τις γυναίκες άνω των 36 μεγάλες για μαμάδες

Έρευνα: οι μισοί άντρες θεωρούν τις γυναίκες άνω των 36 μεγάλες για μαμάδες

Είναι άραγε σωστό, στην εποχή μας, να λέμε ότι μια γυναίκα από κάποια ηλικία και πάνω είναι «πολύ μεγάλη» για να γίνει μητέρα; Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν τις γυναίκες που τεκνοποιούν σε σχετικά ώριμη ηλικία – με όποια μέθοδο και αν συμβεί αυτό – με τόση επιφύλαξη; Ποια είναι η γνώμη των αντρών που η κοινωνία φρόντισε να απαλλάξει από τέτοιου είδους πήχεις και στερεότυπα;

Δυστυχώς, παρ’ ότι έχουν γίνει άλματα στο συγκεκριμένο θέμα, πρόσφατη έρευνα του yougov έδειξε ότι ένα 46% των ανδρών που συμμετείχαν θεωρούν πως οι γυναίκες μεταξύ 36-40 ετών είναι «πολύ μεγάλες» για να γίνουν μαμάδες. Το αντίστοιχο ποσοστό από πλευράς γυναικών είναι 35%, καθόλου μικρό επίσης. Την ίδια στιγμή, το 71% των ανδρών και το 84% (!) των γυναικών θεωρεί πως η ηλικία 36-40 είναι η πλέον κατάλληλη για έναν άνδρα, ώστε να γίνει μπαμπάς. 

Από ιατρικής άποψης, η τοποθέτησή αυτή δεν είναι εντελώς λάθος, αφού το ρίσκο για κάθε είδους πιθανές επιπλοκές αυξάνεται με την ηλικία. Παρ’ ολ’ αυτά, στην πράξη, οι γυναίκες που απολαμβάνουν απολύτως ομαλές εγκυμοσύνες μετά τα 36 είναι πάρα πολλές, όπως και εκείνες που ακολουθούν τις μεθόδους που προτείνει η επιστήμη για να μειώσουν αυτό το ρίσκο στο ελάχιστο.

Αν συνυπολογίσουμε τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες, μοιάζει απολύτως αναμενόμενο το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται μαμάδες μετά τα 36, καθώς και το ότι, εν τέλει, τα καταφέρνουν μια χαρά με τα παιδιά τους, αφού έχουν την ωριμότητα και την υπομονή που ίσως δεν είχαν μικρότερες.

Βέβαια, η γνώμη των περισσότερων συμμετεχόντων για τη Ναόμι Κάμπελ και τις γυναίκες που γίνονται μαμάδες μεταξύ 46-50 ήταν συντριπτική αφού θεωρούν ότι παραείναι μεγάλες γι’ αυτόν τον ρόλο. 

Παρ’ όλ’ αυτά, επικρατεί η αίσθηση πως μέρα με τη μέρα οι προκαταλήψεις για το πότε μια γυναίκα πρέπει να γίνει μητέρα βρίσκουν όλο και λιγότερη απήχηση και το δικαίωμα της κάθεμιας μας στη μητρότητα γίνεται απολύτως σεβαστό, όποτε και όπως κι αν το εξασκήσουμε.

Όσο για την ιδανική ηλικία να γίνει κανείς γονιός σύμφωνα με την έρευνα, το κοινό – ανεξαρτήτως φύλου – συμφώνησε ότι για τις γυναίκες είναι τα 26-30 και για τους άντρες τα 30-35.

Πηγή: yougov.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v