Γυναικοκτονία στη Λέσβο: πώς μεγαλώνουν το παιδί οι γονείς της άτυχης Ερατώς

Γυναικοκτονία στη Λέσβο: πώς μεγαλώνουν το παιδί οι γονείς της άτυχης Ερατώς

Πριν από λίγη ώρα, η Εισαγγελία Ανηλίκων έδωσε την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας στους γονείς της Καρολάιν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι εκείνοι θα αναλάβουν την ανατροφή του παιδιού και όταν βγει η οριστική απόφαση. Η υπόθεση της Καρολάιν, όμως, έχει αρκετές ομοιότητες με αυτήν της Ερατώς, στη Μυτιλήνη, η οποία σκοτώθηκε από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της, ενώ κοιμόταν δίπλα στο κοριτσάκι της, τον Μάιο του 2019.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε από τότε με την επιμέλεια του παιδιού, την οποία ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι γονείς της άτυχης μητέρας.

«Η Ερατώ είχε φύγει από το σπίτι και έμενε με το κοριτσάκι της σε διαμέρισμα που νοίκιαζε. Το περιστατικό έγινε στις 23 Μαΐου το 2019. Ο εν διαστάσει σύζυγος μπήκε στο διαμέρισμα όπου βρισκόταν η Ερατώ με ένα φίλο της, έφυγε και οδήγησε μισή ώρα, πήγε πήρε την καραμπίνα από το σπίτι του και επέστρεψε», εξήγησε ο κ. Κουζίνογλου, δικηγόρος της οικογένειας της Ερατούς μιλώντας στο Μega.

«Περάσαμε και περνάμε ανάλογο δράμα. Ποτέ δεν έφυγαν από το μυαλό μας όλα αυτά. Τα ισόβια ας γίνουν επιτέλους ισόβια. Κάθε μέρα γεννιέται και ένας δολοφόνος, κάθε μέρα μία μάνα κλαίει την κόρη της, μία γυναίκα τη ζωή της. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτό; Γιατί ακούγονται από τις δικαστικές έδρες τα ισόβια, ενώ δεν είναι ισόβια; Ο δολοφόνος της κόρης μου καταδικάστηκε σε ισόβια συν τρία χρόνια. Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και αυτό το ξέρει ο κάθε δολοφόνος», είπε η κ. Κρεμασιώτη.

«Το εγγονάκι μας το έχουμε από κοινού εγώ και ο πρώην σύζυγός μου, ο πατέρας της Ερατούς. Οι άλλοι παππούδες δεν το βλέπουν, δεν έχει ορίσει το δικαστήριο καμία μέρα ή ώρα επίσκεψής τους, δεν υπήρχε θέμα συνεπιμέλειας. Υπήρχε θέμα διεκδίκησης επιμέλειας στη δική μας περίπτωση», πρόσθεσε η ίδια.

«Υπήρχε αντιδικία μεταξύ των δύο οικογενειών και σε αυτή την περίπτωση το θέμα λύθηκε δικαστικά. Ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια στην οικογένεια της Ερατούς, και μετά από ένα εξάμηνο βγήκε και η οριστική απόφαση. Αυτές οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται άμεσα», εξήγησε ο κ. Κουζίνογλου.

«Εμείς μεγαλώνουμε το παιδί με βάση αυτά που μας λένε οι ειδικοί, οι παιδοψυχολόγοι. Ήταν δύο χρονών και τριών μηνών όταν έγινε το περιστατικό. Το παιδί πάει βήμα-βήμα. Τώρα που είναι 4 ετών δεν μπορεί να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί με τη μαμά του. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Ξέρει ότι η μαμά του πέθανε χωρίς να ξέρει τον όρο “πέθανε” ή τη μονιμότητα της κατάστασης και ότι ο μπαμπάς του είναι κάπου κλεισμένος γιατί έκανε κάτι πολύ κακό. Σε κάθε ερώτηση του παιδιού, ρωτάμε την παιδοψυχολόγο και απαντάμε. Φροντίζουμε να θωρακίσουμε το παιδί όσο γίνεται περισσότερο για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση», περιέγραψε η κ. Κρεμασιώτη αναφορικά με την ανατροφή της εγγονής της.

«Στο πρόσωπο του δράστη στα Γλυκά Νερά αναγνωρίζω πολλά κοινά στοιχεία. Την προμελέτη, το ότι χρησιμοποίησαν το παιδί ως ασπίδα. Αν σκέφτονταν το καλό του παιδιού τους δε θα έκαναν ό,τι έκαναν. Καταδίκασαν δύο μανάδες να είναι κάτω από τα μάρμαρα και εμείς να υποφέρουμε μια ζωή και να προσπαθούμε να δικαιωθούμε στο ελάχιστο. Να δικαιωθεί η ψυχούλα του παιδιού μου και του κάθε παιδιού. Εκείνος δε ζήτησε ποτέ να δει το παιδί του», συνέχισε η ίδια.

«Οι κυβερνώντες, οι νομοθέτες, να κάνουν τα ισόβια επιτέλους ισόβια. Μόνο έτσι θα σταματήσει να γεννιέται ένας δολοφόνος κάθε μέρα. Μόνο όταν ξέρει ότι δεν πρόκειται να περπατήσει ξανά σε δρόμο», τόνισε η κ. Κρεμασιώτη.

Πηγή: iefimerida.gr
v