Από τότε που γεννήθηκε το αδερφάκι του ο 2χρονος γιος μου τρώει τα νύχια του

Από τότε που γεννήθηκε το αδερφάκι του ο 2χρονος γιος μου τρώει τα νύχια του
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Ο γιος μου, 2 ετών, άρχισε να τρώει τα νύχια του και όσο πάει το κάνει όλο και πιο συχνά. Νομίζω ότι το κάνει αφού ήρθε στο σπίτι το αδερφάκι του! Γενικότερα έχει αναστατωθεί με την παρουσία του και έχει γίνει και επιθετικός μαζί του και μαζί μας. Νομίζετε ότι από κει προκύπτει η ονυχοφαγία; Τι θα μπορούσα να κάνω για να τον χαλαρώσω; Γενικότερα ασχολούμαστε πολύ μαζί του ώστε να μην νιώθει παραμελημένος. Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ονυχοφαγία προκύπτει ως σύμπτωμα έντονου άγχους. Ο γιος σας βιώνει ένα συναίσθημα που δε γνωρίζει πώς να το επεξεργαστεί και το εκφράζει τρώγοντας τα νύχια του. Το άγχος αυτό ταιριάζει να προκύπτει από έντονες αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον, όπως είναι ο ερχομός ενός αδερφού. Πιθανά η σύνδεση που έχετε κάνει να είναι σωστή.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να τον βοηθήσετε είναι οτιδήποτε λειτουργεί σε εκείνον, ώστε να μειώνεται το άγχος του. Να είστε τρυφεροί. Να μοιράζεστε μαζί του αποκλειστικό χρόνο όσο αυτό είναι δυνατό. Να του μιλάτε, να τον ακούτε, να τον αγκαλιάζετε. 

Οι αυξημένες ανάγκες της φροντίδας ενός μωρού ίσως να στρέφουν την προσοχή σας περισσότερο σε εκείνο κι έτσι ο μέχρι πρότινος μοναχογιός σας να αισθάνεται παραγκωνισμένος. Χρειάζεται μαεστρία για να συντονίσετε σιγά σιγά τις ανάγκες τους και να μπορέσετε να τις καλύψετε τρυφερά και με πολλή αγάπη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φυσικά χρειάζεστε χρόνο και για εσάς και για τον σύντροφό σας! Μην αμελήσετε τη σχέση σας, καθώς τελικά από αυτήν θα τροφοδοτηθείτε ώστε να φροντίσετε τα παιδιά σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v