Πώς μιλάμε στα παιδιά για την πορνογραφία (τώρα που όλα έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν)

Πώς μιλάμε στα παιδιά για την πορνογραφία (τώρα που όλα έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν)

Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα το 90% των αγοριών και σχεδόν τα 2/3 των κοριτσιών έρχονται σε επαφή με πορνογραφικό υλικό πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Η εξοικείωση με τις οθόνες και το διαδίκτυο έχει φέρει τα παιδιά μας πολύ πιο κοντά σε εικόνες ακατάλληλες για ανηλίκους απ’ ότι ήμασταν εμείς και πολύ πιο νωρίς, επίσης. Γι’ αυτό, η ανάγκη να είναι ενημερωμένα πριν εκτεθούν στον κόσμο της πορνογραφίας γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Είναι μια κουβέντα με τα παιδιά μας που, αν και μοιάζει αμήχανη, είναι πλέον εξαιρετικά αναγκαία.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η πορνογραφία είναι για ενήλικες

Κακά τα ψέματα, μπορεί όλοι να έχουμε δει πορνό αρκετά πριν ενηλικιωθούμε, αλλά παραμένει ένα είδος ψυχαγωγίας που απευθύνεται σε ενήλικες και όχι σε παιδιά ή έφηβους. Οφε΄πιλουμε, λοιπόν, να εξηγήσουμε στα παιδιά για ποιο λόγο ισχύει αυτό και πώς η ωριμότητα του θεατή καθορίζει και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία, έως και η μετέπειτα σεξουαλική ζωή του.

Προειδοποιούμε πως αυτό που θα δουν απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα

Επειδή, όμως, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιθανό να δούν πορνό πριν τα 18 τους χρόνια, καλό είναι να τους μιλήσουμε για το πόσο απέχει αυτό που θα δουν από την αληθινή εμπειρία του να συνευρίσκεσαι ερωτικά με έναν άλλον άνθρωπο. Και πώς αυτή μετατρέπεται σε πραγματική απόλαυση από παραμέτρους που δεν έχουν σχέση με μια κατασκευασμένη εικόνα, όπως ο πόθος, η αγάπη, η οικειότητα και το πάθος για τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.

Τονίζουμε πως τα ανθρώπινα σώματα δεν είναι (και δεν χρειάζεται να είναι) τέλεια

Μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί η πλειοψηφία του πορνογραφικού υλικού που θα συναντήσουν είναι ότι το σεξ είναι καλύτερο αν τα σώματα που ενώνονται ερωτικά είναι «τέλεια». Ελοχεύει εκεί ο κίνδυνος να νιώσουν ότι πρέπει να ανταποκρίνονται σε ψευδή στάνταρ για να απολαύσουν το σεξ. Κι αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να τον διαλύσουμε από νωρίς, πριν επηρεαστεί η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Δίνουμε έμφαση στον σεβασμό για τον σύντροφό μας και τις επιθυμίες του...

Και φυσικά, επειδή στο πορνό το σεξ απεικονίζεται συχνά ως μια πράξη επιθετική και υπερτονίζονται τα στερεότυπα, οι ρόλοι και τα στοιχεία της υποταγής του ενός στις επιθυμίες του άλλου, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι στην πραγματικότητα, ο σεβασμός για τον σύντροφό μας είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς ερωτικής σχέσης. Όπως και ο σεβασμός για τον εαυτό μας και το σώμα μας.

...και στο ότι το σεξ είναι κάτι όμορφο που αξίζει να ανακαλύψουν χωρίς «οδηγούς»

Η περιέργεια δεν σκότωνει κιόλας, όπως λέει το ρητό, και είναι καλό να μην δημιουργούμε απαγορευμένους καρπούς απ’ το πουθενά, οπότε δεν βλάπτει να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας μια γλυκιά προσμονή για την πρώτη τους σεξουαλική σχέση. Και να τους μπολιάσουμε με την ευγενή ιδέα ότι το σεξ είναι κάτι εξαιρετικό και αληθινά όμορφο που έχει νόημα να ανακαλύψουν μόνα τους, χωρίς ψευδή πρότυπα και άπιαστες προσδοκίες.

Τέλος, δίνουμε στα παιδιά μας καταλάβουν ότι δεν θα έχουν κάποιες συνέπειες αν δουν πορνό, αλλά είναι καλύτερα να το κάνουν όταν είναι αρκετά ώριμα. Ταυτόχρονα, κάνουμε ξεκάθαρο ότι είμαστε διαθέσιμοι για κάθε ερώτηση σχετική με το σεξ, ώστε να μην καταφύγουν στην πορνογραφία για τις απαντήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v