Γυναίκα έγινε μαμά με μεταμόσχευση μήτρας – 1 από τις ελάχιστες στον κόσμο

Γυναίκα έγινε μαμά με μεταμόσχευση μήτρας – 1 από τις ελάχιστες στον κόσμο

Η Τσέλσι Γιοβάνοβιτς και η Σέριλ Ούρμπαν ήταν δύο γυναίκες εντελώς άγνωστες μεταξύ τους. Τις ένωσε μια πειραματική εγχείρηση και η γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού.

Η Τσέλσι ήξερε από την εφηβεία της ακόμη πως δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ μητέρα λόγω μιας σπάνιας πάθησης που εμποδίζει τη μήτρα απ’ το να αναπτυχθεί πλήρως. Με τον σύζυγό της ήθελαν πολύ ένα παιδί, αλλά οι προσπάθειές τους να βρουν παρένθετη μητέρα έπεφταν συνεχώς στο κενό.

Λίγο πριν τα παρατήσουν, η Τσέλσι αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή για μεταμόσχευση μήτρας σε ένα πειραματικό πρόγραμμα της κλινικής Penn Medicine του Πανεπιστημίου της 

«Είχα χάσει κάθε ελπίδα όταν θυμήθηκα το άρθρο του TIME για τις μεταμοσχεύσεις μήτρας», λέει η πανευτυχής μαμά.

Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θεωρούνται ακόμη πως βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο κι έχουν γίνει μόλις 50 σε όλον τον κόσμο. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της υπογονιμότητας οφείλεται αποκλειστικά στη μήτρα και σε τίποτε άλλο.

Η Τσέλσι δεν πίστευε ότι έχει ελπίδες, αλλά έκανε την αίτηση. Οι εξετάσεις, όμως, πήγαν πολύ καλά και σύντομα έμαθε τα καλά νέα: μπορούσε να κάνει μεταμόσχευση και υπήρχε ήδη συμβατή δότρια.

«Δεν το πίστευα όταν μου το είπαν. Θα μπορούσα να κάνω δικό μου παιδί. Έκλαψα κι εγώ και η γιατρός», θυμάται με συγκίνηση.

Το ζευγάρι μετακόμισε κοντά στην κλινική και μετά από λίγο καιρό και μια 12ωρη εγχείρηση, η ώρα για την εμφύτευση είχε φτάσει. Η πρώτη απόπειρα δεν πέτυχε, η δεύτερη όμως κατέληξε στην πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Στο μεταξύ, ένιωθαν τεράστια ευγνωμοσύνη για τη γυναίκα που δώρισε τη μήτρα της στην Τσέλσι, η οποία παρέμενε ανώνυμη.

Η 42χρονη Σέριλ είναι μητέρα δύο παιδιών και όταν άκουσε για το πρόγραμμα δεν δίστασε να γίνει δότρια αμέσως. «Είχα δύο υπέροχες εγκυμοσύνες», λέει, «και σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν να χαρίσω αυτό το δώρο και σε κάποια άλλη γυναίκα. Χαίρομαι απίστευτα που το έκανα».

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της εγκμοσύνης, οι δυο γυναίκες αποφάσισαν να γνωριστούν και δέθηκαν αμέσως. Ο δεσμός τους όμως δυνάμωσε ακόμη πιο πολύ όταν ήρθε στον κόσμο το αγόρι που οφείλει τη ζωή του και στις δυο τους, ο Τέλντεν.

«Νιώθω μέρος της οικογένειάς σας», είπε η Σέριλ στην Τσέλσι, «σαν να κυοφόρησα κι εγώ τον Τέλντεν».

Πηγή: today.com
v