Λινού: 3πλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για εγκύους με κορονοϊό – πρέπει να εμβολιαστούν

Λινού: 3πλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για εγκύους με κορονοϊό – πρέπει να εμβολιαστούν

Το περασμένο Σάββατο μια νέα ανεμβολίαστη μητέρα, μόλις 30 ετών, κατέληξε από κορονοϊό στο Θριάσιο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, τρεις έγκυες νοσηλεύονται διασωληνωμένες με κορονοϊό σε νοσοκομεία της χώρας. Η Μαρία Θεοδωρίδου και η Αθηνά Λινού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πέντε νέες γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένες σε νοσοκομεία της χώρας. Οι τρεις από αυτές είναι έγκυες. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά στις γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιαστούν σε όποιο τρίμηνο κύησης και αν βρίσκονται.

«Θα έλεγα ότι υπήρχε μια αντίσταση και ίσως και από τους κλάδους των γυναικολόγων έχουν ένα δισταγμό που μεταφέρεται στις εγκύους», ανέφερε στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων απασχόλησε την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας μετά τις πληροφορίες πως κάποιοι γιατροί παραπληροφορούν έγκυες και γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά υποδεικνύοντάς τους να μην εμβολιαστούν, με τους αρμόδιους να ξεκαθαρίζουν πως είναι απολύτως ασφαλές να γίνουν τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα mRNA εμβόλια σε εγκύους, δηλαδή Pfizer και Moderna, τα οποία προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Λάμπρος Γιαννίκος, με θητεία 40 χρόνων, είναι ξεκάθαρος: «Το συστήνουμε και οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε όλα τα τρίμηνα».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υπενθύμισε ότι εάν μία γυναίκα νοσήσει ενώ είναι έγκυος «έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της σε σύγκριση με αν δεν ήταν έγκυος».

«Εντελώς ψεύτικη η παλιά παραπληροφόρηση ότι το εμβόλιο επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι λάθος. Ίσα ίσα προστατεύει τη γυναίκα που θα κυοφορήσει και το παιδί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, ανέφερε πως χάριν του εμβολιασμού έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ: «Άμα δείτε τα γραφήματα πόσο έχει αυξηθεί απότομα ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία σχέση το πώς αυξάνονται οι νοσηλείες και μάλιστα οι νοσηλείες που οδηγούνε σε ΜΕΘ που εκεί είναι ακόμη μικρότερες οι επιπτώσεις. Αυτό δείχνει τον πολύ σημαντικό ρόλο του εμβολιασμού.»

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v