Παιδίατρος: το νεογέννητο δεν πρέπει να απομακρύνεται απ’ τη μαμά χωρίς λόγο

Παιδίατρος: το νεογέννητο δεν πρέπει να απομακρύνεται απ’ τη μαμά χωρίς λόγο

Δυστυχώς, παρ’ ότι γνωρίζουμε το πόσο ευεργετική είναι η απρόσκοπτη επαφή του νεογέννητου με τη μητέρα του και για τους δυο, δεν είναι σπάνιο στα μαιευτήρια η επαφή αυτή να διακόπτεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος. Αντίθετα, πολλοί και σοβαροί λόγοι συντρέχουν στο να εξασφαλίζουμε ότι το νεογέννητο θα είναι δίπλα και πάνω στη μαμά του όσο περισσότερο γίνεται, ειδικά τις πρώτες μέρες του στη ζωή.

Αυτό ακριβώς τονίζει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, εστιάζοντας στο πόσο καλό κάνει αυτή η επαφή στην ψυχική υγεία της μαμάς και επικαλούμενος τα αποτελέσματα μερικών πολύ σημαντικών ερευνών που συνοψίζει σε σχετικό άρθρο της η UNICEF.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Η εγγύτητα, η επαφή της μητέρας με το νεογέννητό της, η επαφή δέρμα με δέρμα, η συνδιαμονή, κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες από τη γέννηση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο χτίσιμο ενός υγιούς δεσίματος με το μωρό και στην μείωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, όπως και μείωσης της πολύ συχνής επιλόχειας κατάθλιψης.

Ή για να το πούμε πιο σωστά, μη τεκμηριωμένες βλαπτικές πρακτικές αναίτιας απομάκρυνσης του νεογέννητου από την μητέρα του κατά τις κρίσιμες πρώτες μέρες από την γέννηση αυξάνουν τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη στη μητέρα.»

Πηγή: Στέλιος Παπαβέντσης

v