«Όταν μεγαλώνουμε παιδιά πρέπει να προσέχουμε ΚΑΙ τι λέμε ΚΑΙ πώς το λέμε»

«Όταν μεγαλώνουμε παιδιά πρέπει να προσέχουμε ΚΑΙ τι λέμε ΚΑΙ πώς το λέμε»

Η Ντέστινι Αν είναι μια μαμά TikToker που συχνά πυκνά δίνει συμβουλές σε άλλους γονείς, που νιώθουν ότι χρειάζονται τη βοήθεια των πιο έμπειρων από εμάς. Πρόσφατα, έγινε viral με ένα βίντεο όπου μοιράζεται τις φράσεις που ΔΕΝ λέει ποτέ στα παιδιά της για να μην τα βλάψει μακροπρόθεσμα. Γιατί, όταν μεγαλώνουμε παιδιά, πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο τι λέμε αλλά και πώς το λέμε.

Πρώτον, η Ντέστινι δεν λέει ποτέ στα παιδιά της ότι πρέπει να την ακούσουν επειδή εκείνη είναι μεγάλη κι αυτά μικρά γιατί δεν θέλει να την υπακούσουν επειδή νιώθουν μειονεκτικά.

Αντ’ αυτού, τους εξηγεί τι θέλει να κάνουν και τους διαβεβαιώνει ότι πρέπει να εμπιστεύονται τη μαμά για θέλει πάντα το καλό τους. Σκοπός της είναι να μην μπαίνοπυν τα παιδιά σε ρόλους, τους οποίους θα πετάξουν στην άκρη μεγαλώνοντας, αλλά να κατανοήσουν ότι ο γονιός είναι εκεί για να τα προσέχει και να τα καθοδηγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς εξαναγκασμούς και πίεση.

Δεύτερον, δεν λέει ποτέ στα παιδιά να σταματήσουν να κλαίνε χωρίς να αναζητήσει τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Αντί να απαιτήσει από μακριά, πλησιάζει στο παιδί και χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του.

Όλοι κλαίνε, μικροί και μεγάλοι. Οπότε το ίδιο το κλάμα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι γιατί κλαίνε ή καλύτερα τί τους λείπει και εκφράζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εστιάζοντας στις ανάγκες των παιδιών, αντί για τον τρόπο που τις επικοινωνούν, τους δείχνει ότι νοιάζεται πραγματικά για ‘κείνα και όχι μόνο για την ησυχία της.

Τρίτον, δεν λέει ποτέ της «Μπράβο!», έτσι γενικά και αόριστα γιατί από ένα σημείο και μετά το παιδί δεν κατανοεί τί ειναι αυτό που έκανε σωστά, ενώ και ο γονιός μοιάζει να το λέει για να το πει.

Η Ντέστινι φροντίζει να περιγράφει ακριβώς τι είναι αυτό που την εντυπωσίασε σ’ αυτό που κάνουν τα παιδιά της είτε είναι μια καλή επίδοση στα μαθήματα είτε μια ωραία ζωγραφιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δείχνει ότι ασχολείται ουσιαστικά με τα παιδιά και προσέχει οτιδήποτε και αν κάνουν για να μπορεί να επιβραβεύσει το σωστό και να απομονώσει το λάθος. Μόνο έτσι θα τα βοηθήσει να βελτιωθούν και θα τονώσει βαθιά την αυτοπεποίθησή τους.

@destini.ann

3 things I never say to my kids ! #positiveparent #momtips #mominspiration #adviceformoms #peacefulparenting #parenttips

♬ original sound - Destini Ann

Πηγή: boredpanda.com

v