Στη φίλη μου που έγινε μαμά πριν από μένα: συγγνώμη που σε έκρινα τόσο αυστηρά

Στη φίλη μου που έγινε μαμά πριν από μένα: συγγνώμη που σε έκρινα τόσο αυστηρά

Tότε, δεν μπορούσα να σε νιώσω. Βλέπεις, δεν ήμουν μητέρα ακόμα. Τώρα, όμως, που έχω δικά μου παιδιά, καταλαβαίνω ότι σε έκρινα αυστηρά και, σου οφείλω μια τεράστια συγγνώμη.

Δεν το ήθελα. Ήταν λάθος από την πλευρά μου και μάλιστα πολύ μεγάλο. Θυμάμαι να ταΐζεις τα παιδιά σου μακαρόνια και να τους δίνεις δημητριακά σοκολάτας να τσιμπολογήσουν και σκεφτόμουν, γιατί δεν είχες μαγειρέψει κάτι πιο υγιεινό. Απ' ότι βλέπεις, είχα το θράσος να έχω άποψη επί του θέματος αλλά δεν ήμουν καθόλου γενναία για να στο πω.

Σε έκρινα. Έκανα λάθος. 

Ποια είμαι εγώ για να σε κρίνω για το τι κάνεις με τα παιδιά σου; Ίσως είχες μείνει άυπνη όλο το βράδυ προσπαθώντας να ηρεμήσεις το μωρό σου που έκλαιγε. Ίσως, είχες κουραστεί να κυνηγάς ένα νήπιο όλη τη μέρα, που δεν είχες κουράγια να μαγειρέψεις κάτι άλλο το βράδυ. Ή απλά δεν ήθελες να ακούσεις άλλη γκρίνια...

Όταν έδωσες στα παιδιά σου iPads για να μπορέσεις να έχεις λίγα λεπτά ησυχίας, δεν έπρεπε να αναρωτηθώ, γιατί δεν τους έδωσες ένα βιβλίο ή ένα παζλ. Έπρεπε να χαρώ που ήθελες να πούμε δυο κουβέντες χωρίς να μας διακόπτουν.

Δεν έπρεπε να φύγω από δίπλα σου τη στιγμή που φώναζες στα παιδιά σου επειδή  συμπεριφέρονταν άσχημα. Αντίθετα, έπρεπε να αναρωτηθώ γιατί φαινόσουν τόσο διαφορετική από τη φίλη που ήξερα. Έπρεπε να είχα συνειδητοποιήσει ότι θα πήγαινες σπίτι εκείνο το βράδυ και θα έκλαιγες μέχρι να αποκοιμηθείς. Έπρεπε να μαντέψω ότι δάκρυα ντροπής θα έτρεχαν στο πρόσωπό σου επειδή είχες φωνάξει στα άτομα που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο.

Σε έκρινα αυστηρά. Έκανα λάθος.

Προς υπεράσπισή μου, τότε δεν είχα ιδέα πως η εξάντληση έχει τέτοια επίδραση σε έναν άνθρωπο, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι. Δεν ήξερα ότι οι ορμόνες μιας νέας μαμάς επαναστατούν εναντίον της. Απλά δεν ήξερα. Έπρεπε όμως να σε ρωτήσω για αυτό και όχι να εκφέρω γνώμη.

Όταν ο μικρός σου άρχισε να τσιρίζει στο σουπερμάρκετ, εσύ εξαγόρασες την ησυχία του με μια σοκολάτα και θυμάμαι, να το βρίσκω λάθος. Όλοι σε κοιτούσαν όσο ούρλιαζε! Ένιωθες σαν να σε έχουν βάλει στη γωνία και αυτό που έκανες ήταν να κατευνάσεις τα πνεύματα. Γιατί ήταν λάθος αυτό; Και γιατί δεν σε βοήθησα περισσότερο; Οι φίλοι δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο για να αποφύγουν να εμπλακούν σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Έπρεπε να σε βοηθήσω και μετά να γελάσουμε με το συμβάν. Το πρόβλημα ήταν ότι φοβόμουν μην κρίνουν και εμένα οι άγνωστοι.

Nα, όμως, που τώρα είμαι αυτή που όλοι κρίνουν. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μου. Ο τέλειος γονιός που ήμουν πριν κάνω παιδιά εξαφανίστηκε τη μέρα που γύρισα από το μαιευτήριο.

Σε καταλαβαίνω τώρα. Ελπίζω να μην είναι αργά.

Ντρέπομαι για όλα αυτά που σκεφτόμουν και ειλικρινά, μακάρι να μπορούσα να τα πάρω όλα πίσω. Καταλαβαίνω την απελπισία σου και πως μικρές πράξεις καλοσύνης από άλλους μπορούν να αλλάξουν όλη σου τη μέρα.

Ένα χαμόγελο αντί για ένα συνοφρύωμα από έναν ξένο όταν το παιδί σου αρνείται να επιστρέψει ένα γλυκό στο ράφι του καταστήματος. Ένα νεύμα κατανόησης όταν το παιδί κάνει καθιστική διαμαρτυρία στο μαγαζί, αντί να αφήσει κάτω το παιχνίδι. Ένα χέρι βοηθείας για να σπρώξεις το καρότσι. Όλα αυτά κάνουν τη διαφορά. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να μην κρίνει. Δεν είναι δύσκολο. Το συνειδητοποιώ τώρα.

Σε έκρινα και ορκίζομαι να μην το ξανακάνω ποτέ.

Μακάρι να είχα κάνει περισσότερα για να σε βοηθήσω. Είμαι ευγνώμων για όσα μου δίνεις. Είσαι ο βράχος μου γιατί καταλαβαίνεις τι περνάω. Και υπόσχομαι ότι  θα κάνω το ίδιο σε κάθε νέα μαμά που γνωρίζω.

Βοήθεια, κατανόηση, υποστήριξη. Χωρίς να κρίνω, να αναστενάζω ή να κοιτάζω στο πλάι όπως παλιά. Πήρα το μάθημά μου και έτσι θα αναπληρώσω όλα όσα έκανα λάθος στο παρελθόν.

Οι γονείς πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον και όχι να κρίνουν.

Πηγή: mother.ly

v