Μόσιαλος: Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιαστούν άφοβα

Μόσιαλος: Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιαστούν άφοβα

Το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Ισραήλ. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος

Η έρευνα στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής, και η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Ιουνίου 2021, δίνει νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων, ηλικίας 16 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση από κορονοϊό SARS-CoV-2. 

10.861 εμβολιασμένες έγκυες συγκρίθηκαν με 10.861 μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, που είχαν τα ίδια ακριβώς δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα παρακολουθήθηκαν για 77 ημέρες, με στόχο να διερευνηθεί το ποσοστό που κόλλησε κορονοϊό, παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα ή χρειάστηκε νοσηλεία. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις έγκυες γυναίκες που έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου ήταν πολύ υψηλή, αφού το 96% δεν κόλλησε καθόλου. Παράλληλα, διαπιστώθηκε μόνο ένα περιστατικό σοβαρής νόσησης. 

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν παρατηρήθηκε κανένας θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες εγκύων γυναικών. 

Ωστόσο, ο καθηγητής αναφέρει ότι οι ειδικοί θα περιμένουν και τις μελλοντικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και την σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους. 

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος έδωσε έμφαση στην επικινδυνότητα του Covid αλλά και στο φόβο που γεννάται στους πολίτες από τη διάδοση fake news: «Ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν».
v