20 πράγματα που έμαθα μετά από 20 χρόνια γάμου

20 πράγματα που έμαθα μετά από 20 χρόνια γάμου

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ζευγάρι έκλεισε 20 χρόνια γάμου. Η σχέση τους μετράει περισσότερα χρόνια, αφού είναι μαζί από το λύκειο, όμως όχι μόνο έχει αντέξει στον χρόνο, αλλά έχει και θετικό πρόσημο. Οι δύο σύζυγοι δηλώνουν ευτυχισμένοι μαζί και ικανοποιημένοι από την οικογένεια που έφτιαξαν.

Η γυναίκα, μάλιστα, με απλό τρόπο και χωρίς ωραιοποιήσεις, μοιράζεται μαζί μας 20 πολύτιμα μαθήματα που αποκόμισε μέσα από την σχέση της με τον σύζυγό της.

Διάλεξε εκείνον που σε κάνει να γελάς

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να περνάς καλά, ακόμα κι όταν η ζωή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Θα κάνεις τον ίδιο καβγά συνέχεια!

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά ένα παντρεμένο ζευγάρι τσακώνεται συνήθως για το ίδιο πράγμα, κάθε φορά με άλλη αφορμή και από διαφορετική οπτική!

Αποδέχεσαι όσα δεν μπορείς να αλλάξεις...

Κάποια στιγμή κουράζεσαι να προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου ή κάποιες καταστάσεις που βιώνετε μαζί, οπότε μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι. Όσο πιο γρήγορα τις αποδεχτείς, τόσο πιο χαρούμενη θα είσαι. 

… αλλά βάζεις αυστηρά όρια σε όσα θεωρείς σημαντικά

Χωρίς όρια, κανένας γάμος και καμία σχέση δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Βάλε στοπ σε αυτά που σε ενοχλούν ή δεν θες να διαπραγματευτείς από νωρίς, και όλα θα πάνε καλά. 

Πολλές φορές δεν ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι... 

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάποιες φορές νιώθεις ότι δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι… Εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν μπει σε μια σειρά, έρχεται μια αναποδιά και ανατρέπει τα πάντα! Ευτυχώς με τον καιρό ξέρεις ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά… 

Το ζευγάρι πρέπει να περνάει χρόνο μαζί - όσο δύσκολο κι αν είναι

Όσα παιδιά κι αν έχεις, όσο κι αν σε κυνηγανε οι υποχρεώσεις, βρες χρόνο για τον σύντροφό σου. Ο χρόνος που περνάτε μόνοι μαζί είναι πολύτιμος και σας φέρνει πιο κοντά. 

Δεν είσαι (και δεν είναι) ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν όταν πρωτογνωριστήκατε

Πρέπει να πάρεις απόφαση ότι με τα χρόνια αλλάζεις τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου. Εξελίσσεστε, ωριμάζετε και ενδεχομένως αλλάζουν και τα ενδιαφέροντά σας. Η αγάπη και η καλή συνεννόηση, όμως, μένουν και μπορείτε να τα καταφέρετε. 

Δεν πειράζει αν κοιμηθείτε τσακωμένοι 

Ένας από τους κανόνες του ευτυχισμένου γάμου λέει να μην πέσετε ποτέ για ύπνο τσακωμένοι. Ωστόσο, πρόκειται για έναν μεγάλο μύθο. Δεν πειράζει αν τα βρείτε το πρωί. Μερικές φορές, προέχει η ξεκούρασή σας!

Ο γάμος περνάει και δύσκολες στιγμές

Όταν είσαι παντρεμένος πολλά χρόνια, δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Το ζευγάρι περνάει δυσκολίες που τελικά το δένουν. Αρκεί να μην το βάλετε κάτω!

«Αγαπώ» σημαίνει «μοιράζομαι»

Σε έναν γάμο, δεν γίνεται να επωμίζεται ο ένας όλες τις ευθύνες. Το μεγάλωμα των παιδιών, οι αποφάσεις, τα οικονομικά και οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να μοιράζονται και οι σύζυγοι να νιώθουν ίσοι. 



Ο έρωτας πάει κι έρχεται


Το σεξ είναι σημαντικό στοιχείο σε έναν μακροχρόνιο γάμο, αλλά πρέπει να δεχτείτε ότι ο έρωτας και η επιθυμία αυξομειώνονται διαρκώς και είναι φυσιολογικό! 

Είναι σημαντικό οι σύζυγοι να έχουν κοινές αξίες και απόψεις

Είναι φυσιολογικό και θεμιτό να υπάρχουν αντιλήψεις ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά για να κρατήσει ένας γάμος πρέπει να στηρίζεται σε κοινό αξιακό σύστημα. Όσο περνάνε τα χρόνια, αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό και καθορίζει την εξέλιξη της σχέσης σας. 

Ο «ευτυχισμένος γάμος» δεν είναι συνέχεια ευτυχισμένος

Θα υπάρξουν περίοδοι που δεν θα είστε ικανοποιημένοι από τον γάμο σας και είναι φυσιολογικό. Όπως όλες οι σχέσεις, θα έχετε τα πάνω και τα κάτω σας αλλά στο τέλος η αγάπη σας θα είναι πάντα εκεί. 

Χρειάζεστε τα δικά σας ενδιαφέροντα και τους δικούς σας φίλους

Για να πετύχει ένας γάμος, το ζευγάρι δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα μαζί. Οι σύζυγοι χρειάζονται τον χώρο και το χρόνο τους για να παίρνουν ανάσες αλλά και για να μην βαριούνται!

Πάντα θα σας εκνευρίζουν τα μικρά πράγματα

Ποτέ δεν θα σταματήσετε να εκνευρίζεστε με μικρά, καθημερινά πράγματα με τον σύντροφό σας. Το ότι παρατάει τις κάλτσες του στον καναπέ ή ξεχνάει να κλείσει το καπάκι της οδοντόπαστας, είναι συνήθειες που θα σας σπάνε τα νεύρα για πάντα!

Παντρέψου εκείνον που κάνει αυτά που εσύ σιχαίνεσαι

Αν το πλύσιμο των πιάτων δεν είναι το δυνατό σου σημείο, παντρέψου εκείνον που λατρεύει να καθαρίζει τον νεροχύτη! Εσύ θα κάνεις κάτι άλλο που σου αρέσει και δεν αρέσει σε εκείνον. Win win σενάριο!

Αρχίζεις να καταλαβαίνεις το νόημα του «θα γεράσουμε μαζί»

Όσο περνάει ο καιρός, καταλαβαίνεις απόλυτα το νόημα των λέξεων «θα γεράσουμε μαζί». Ό,τι κι αν συμβεί έχεις κάποιον δίπλα σου και ξέρεις ότι θα είναι εκεί… για πάντα!

Είναι πιο εύκολο να πεις την ωμή αλήθεια

Στην αρχή της σχέσης προσπαθείς να στρογγυλέψεις τις καταστάσεις για να μην πληγώσεις τον άνθρωπό σου. Περνώντας τα χρόνια, συνειδητοποιείς ότι η ωμή αλήθεια έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα και τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να την πεις… 

Σταματάς να συγκρίνεις τον γάμο σου με άλλους γάμους

Σταδιακά, αποκτάς εμπιστοσύνη στη σχέση που χτίζεις με τον/την σύζυγό σου και δεν νιώθεις την ανάγκη να την συγκρίνεις με τις σχέσεις των άλλων. Μπορεί να κάνετε λάθη, αλλά είναι τα δικά σας λάθη που σας βελτιώνουν και σας κάνουν καλύτερους συντρόφους. 

Αν ο γάμος αντέξει την «συντέλεια του κόσμου», είστε σε καλό επίπεδο…

Η πανδημία μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ποιες από τις σχέσεις μας είναι δυνατές και αντέχουν τα πάντα και ποιες διαλύονται με την πρώτη δυσκολία. Αν ο γάμος σας άντεξε μια τέτοια δύσκολη συνθήκη, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα! 

Mετάφραση από Scary Mommy

v