Πώς θα μάθω στον 5χρονο γιο μου να βάζει τα όριά του χωρίς να γίνει κακομαθημένος;

Πώς θα μάθω στον 5χρονο γιο μου να βάζει τα όριά του χωρίς να γίνει κακομαθημένος;
Ερώτηση:
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να μάθω σε ένα παιδάκι 5 χρονών να βάζει τα όριά του (να μη δέχεται συμπεριφορές που δεν το κάνουν να νιώθει άνετα, για παράδειγμα), χωρίς όμως να γίνει κακομαθημένο (να προσπαθεί να περάσει πάντα το δικό του). Για παράδειγμα, δεν θέλει να δανείζει τα παιχνίδια του σε άλλα παιδάκια όταν παίζουν! Από τη μία θεωρώ πως δεν πρέπει να κάνει πράγματα που δεν θέλει, από την άλλη, όμως, ίσως γίνει κτητικός και πάει στο άλλο άκρο!
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο βέλτιστος τρόπος για να μάθετε στον υπέροχο γιό σας όσα θεωρείτε πως θα τον βοηθήσει, είναι μέσα από συζήτηση. Πολύ όμορφα, ήρεμα και τρυφερά του εξηγείτε πώς θεωρείτε έναν καλό τρόπο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, και το επαναλαμβάνετε σε κάθε ευκαιρία. 

Ο γιός σας, όπως και κάθε παιδί, θα χρειαστεί τον χρόνο του έως ότου αφομοιώσει κάθε φορά τη νέα πληροφορία που θα του δίνετε. Θα χρειαστεί λοιπόν να είστε σταθερή και υπομονετική.

Βεβαίως, πέρα από τα λεγόμενα σας, η δική σας στάση λειτουργεί πάντα ως ισχυρό παράδειγμα. Εάν εσείς έχετε φίλους, παρακολουθώντας σας, θα εκτιμήσει κι εκείνος τη φιλία. Εάν εσείς μοιράζεστε, μέσα από τη στάση σας, θα μάθει κι εκείνος να μοιράζεται και ούτω καθεξής.

Είναι εξίσου σημαντικό να επιτρέψουμε στα παιδιά μέσα από τις σχέσεις τους να μάθουν να διαπραγματεύονται, να μοιράζονται και να διεκδικούν. Επομένως, κάνετε όλη την καλή προεργασία με τις συζητήσεις σας, και στην πράξη παρακολουθείτε από απόσταση, αφήνοντας του την ελευθερία που αντιστοιχεί στην ηλικία του ώστε να εκφράσει το τι θέλει και τι όχι.

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v