Πώς μαθαίνει το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα σύμφωνα με μια δασκάλα Μοντεσσόρι

Πώς μαθαίνει το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα σύμφωνα με μια δασκάλα Μοντεσσόρι

Η εκπαίδευση των νηπίων στο πώς να πηγαίνουν μόνα τους τουαλέτα είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο που αγχώνει πολλούς γονείς οι οποίοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως λέει η δασκάλα Μοντεσόρι Stacy Keane, αρκεί να ακολουθήσουμε τρεις απλές συμβουλές και όλα θα γίνουν όπως πρέπει χωρίς άγχος και περιττή αναστάτωση.

Για τους εκπαιδευτικούς που ειδικεύονται στη μέθοδο Μοντεσόρι, η εκπαίδευση τουαλέτας είναι μια διαδικασία μάθησης σαν όλες τις άλλες, μια ικανότητα που πρέπει να αποκτηθεί με όσο γίνεται πιο οργανικό και φυσικό τρόπο, όπως π.χ. το περπάτημα.

Η Μοντεσσοριανή προσέγγιση, λοιπόν, εστιάζει στο εσωτερικό κίνητρο του παιδιού να εξελιχθεί – να «μεγαλώσει» –  και την υπερηφάνεια που νιώθει κάθε φορά που κατακτά ένα νέο ορόσημο, που κάνει κάτι χωρίς τη βοήθειά μας.

Το κλειδί είναι στα «σημάδια»

Κάθε παιδί εξελίσσεται στο δικό του χρόνο, οπότε δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να γνωρίζουμε εξαρχής πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε καλά το παιδί για τα σωματικά και τα ψυχολογικά σημάδια ότι είναι έτοιμο για το «άλμα». Για παράδειγμα, ένα παιδί που στηρίζεται καλά στα πόδια του και περπατάει σταθερά δείχνει ότι έχει τον απαραίτητο έλεγχο στους μυς. Ψυχολογικά, μπορεί να θεωρηθεί έτοιμο εάν δείχνει ενδιαφέρον όταν σας βλέπει στην τουαλέτα ή όταν σας ενημερώνει ότι η πάνα του θέλει αλλαγή.

Φέρτε την τουαλέτα στα μέτρα του παιδιού

Το ιδανικό για ένα παιδί που θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα είναι να το κάνει σε έναν χώρο που είναι στα μέτρα του. Μπορεί να είναι η δική σας τουαλέτα εάν είναι ευρύχωρη, όπου θα βάλετε ένα γιογιό, μωρομάντηλα και έναν χαμηλό νιπτήρα για το πλύσιμο των χεριών. Η αίσθηση της αυτονομίας θα ενθαρρύνει το παιδί να μάθει γρηγορότερα, ενώ μπορείτε να έχετε δίπλα κι ένα καλάθι με αγαπημένα του παιχνίδια για να ασχολείται όσο κάθεται.

Προετοιμαστείτε κι εσείς για την επόμενη μέρα

Όταν αποφασίσετε να μεταβείτε οριστικά από την πάνα στην παιδική τουαλέτα, δεν υπάρχει γυρισμός γιατί οποιαδήποτε ασυνέπεια μπορεί να φέρει πισωγύρισμα. Συνεπώς, πρέπει να έχετε χρόνο για να είστε δίπλα στο παιδί στις πρώτες του προσπάθειες, να του μιλήσετε λίγο περισσότερο για αυτήν την αλλαγή και να το εμψυχώσετε για να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Στην αρχή, πρέπει να του θυμίζετε να πηγαίνει τουαλέτα κάθε τόσο και να το επαινείται όταν τα καταφέρνει. Ντύστε το παιδί με εσώρουχο από χοντρό βαμβάκι, ώστε να είναι απορροφητικό, και σε περίπτωση που το βρέξει μην το επιπλήξετε, αλλά δώστε του να καταλάβει ότι και η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας.

Πηγή: insider.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v