O γιος μου θέλει να τα κάνει όλα τέλεια - τελικά δεν κάνει τίποτα μήπως αποτύχει

O γιος μου θέλει να τα κάνει όλα τέλεια - τελικά δεν κάνει τίποτα μήπως αποτύχει

Μόλις ξεκίνησαν τα σχολεία, ο γιος μου γύρισε σπίτι με μια εργασία στα μαθηματικά που αρνιόταν να κάνει. Αφού εξάντλησε όλες τις δικαιολογίες και μας πήρε το βράδυ, ξεκίνησε να λύνει τις ασκήσεις τους. Έλυσε σωστά τα πρώτα πέντε προβλήματα αλλά, μόλις έφτασε στο τελευταίο, δυσκολεύτηκε.

Αντί να προσπαθήσει περισσότερο ή να το αφήσει κενό για να ρωτήσει τη δασκάλα του, άρχισε να σβήνει με μανία όλες τις προηγούμενες ασκήσεις που είχε λύσει σωστά, με αποτέλεσμα να σκίσει το τετράδιό του. Όταν είδα τι έκανε έχασα την ψυχραιμία μου και τον ρώτησα θυμωμένα γιατί το έκανε κάτι τέτοιο. Μου απάντησε πως προτιμά να πάει αδιάβαστος παρά να έχει λάθη.  

Λίγες μέρες αργότερα, ενώ έπαιζε μπάσκετ (που τόσο αγαπά) στο γήπεδο της γειτονιάς, τον ρώτησα αν θέλει να τον γράψω στην τοπική ομάδα που πάνε και οι φίλοι του. Η απάντηση του ήταν ένα ξερό «όχι». Ο φόβος του ήταν πως δεν θα είναι αρκετά καλός και δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει με τις επιδόσεις του. 

Το νήμα που συνδέει και τα δύο περιστατικά (και δεκάδες άλλα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας) είναι το εξής: ο γιος μου είναι τελειομανής. Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι τέλεια, δεν θα το κάνει καθόλου.

Σε πρώτη ανάγνωση, η τελειομανία ακούγεται σαν κάτι θετικό. Νομίζουμε πως όταν κάποιος που θέλει να είναι τέλειος, έχει ισχυρό κίνητρο για να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος. Στην πραγματικότητα, όμως, η τελειομανία είναι συχνά προβληματική. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο μη ρεαλιστικών προσδοκιών που θέτει το παιδί για τον εαυτό του και μια ατέλειωτη αυτοκριτική για κάθε μικρή ή μεγάλη αποτυχία. 

Τελικά, αποτελεί τροχοπέδη σε όλες του τις δραστηριότητες και προτιμάει να απέχει από αυτές, παρά να κάνει λάθη.  Με λίγα λόγια, προσπαθώντας συνεχώς για την τελειότητα, χάνει πολύτιμες εμπειρίες και όμορφες στιγμές από τη ζωή του. 

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, αν οι γονείς αφήσουν στη μοίρα του ένα παιδί που θέλει να τα κάνει όλα τέλεια, μπορεί να οδηγηθεί μέχρι την κατάθλιψη. Ως μαμά ενός τέτοιου παιδιού, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να ακολουθώ τις συμβουλές των ειδικών και να του λέω όσο πιο συχνά μπορώ ότι τα λάθη και οι αποτυχίες είναι ανθρώπινα και μέρος της ζωής.

Ξέρω ότι ο γιος μου έχει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο. Έχω καταλάβει πόσο σκληρό είναι γι’ αυτόν να θέλει να είναι πάντα τέλειος. Παράλληλα, όμως, ξέρω ότι θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και θα συνειδητοποιήσει ότι η τελειότητα δεν υπάρχει. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην αφήσει την τελειομανία του να σταθεί εμπόδιο στην υπέροχη ζωή που τον περιμένει. 

Πηγή: scarymommy.com

v