Από τότε που έβγαλε την πάνα, ο 3χρονος γιος μου πιάνει το μόριό του για να ηρεμεί. Τι να κάνω;

Από τότε που έβγαλε την πάνα, ο 3χρονος γιος μου πιάνει το μόριό του για να ηρεμεί. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι τώρα τριών και κάτι. Έβγαλε την πάνα μετά από δίκη του επιθυμία χωρίς καμία πίεση από μέρους μου. Διάλεξε τα βρακάκια του και δεν ξαναβάλαμε πάνα ούτε για βράδυ γιατί την αρνήθηκε! Αυτό συνέβη πριν τρεις μήνες. Από τότε, όμως, ο μικρός πιάνει το μόριό του όταν χαλαρώνει και βλέπει παιδικό, όταν ξαπλώνει μέχρι να τον πάρει ο ύπνος και μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Είναι φυσιολογικό; Πώς το διαχειριζόμαστε; Εγώ, χωρίς να ξέρω αν είναι σωστό, του λέω ότι μετά θα πονάει, ότι θα τσούζει, ότι θα χρειαστεί να πάει το γιατρό και ότι δεν το κάνει κανένας γύρω μας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι πολύ όμορφο που ο γιος σας αναπτύσσεται ομαλά και του επιτρέπετε να κινηθεί με τον δικό του ρυθμό. Ο σεβασμός αυτός που δείχνετε στο μεγάλωμα του είναι υπέροχος, και τον βοηθά πολύπλευρα καθώς αποκομίζει το αίσθημα ότι αντιλαμβάνεστε, αποδέχεστε και φροντίζετε τις ανάγκες του.

Στα πλαίσια της ομαλής ανάπτυξης του, εντάσσεται και η ενασχόληση με το σώμα του. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αγγίζει όλα τα μέρη του σώματος του, και βεβαίως σε αυτήν τη φάση και τα γεννητικά του όργανα. Αυτό εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες, όπως τη γνωριμία με το σώμα του, τη χαλάρωση, την ευχαρίστηση μέσω του ερεθισμού που πολύ υγιώς υπάρχει. 

Αυτό που έχετε να διαφυλάξετε είναι ο προσωπικός του χώρος. Χρειάζεται να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να μάθει ότι μπορεί να επεξεργάζεται το σώμα του και τις λειτουργίες του στο χώρο του καθώς αυτός ο χρόνος είναι προσωπικός. Σιγά σιγά λοιπόν και τρυφερά, του δίνετε χώρο και χρόνο, χωρίς σχόλια αλλά με σεβασμό ώστε να περάσει ομαλά και χωρίς ενοχοποίηση και αυτήν τη νέα φάση. 

Από 3 έως 5 ετών γίνεται η ανάπτυξη της ταυτότητας του φύλου, επομένως οι σωματικές λειτουργίες είναι παρούσες και ενεργές. Η συμβολή σας ώστε να τις ενισχύσετε και να τις φροντίσετε είναι και πάλι πολύ σημαντική!

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v