«Επιτρέπεται να κοιμόμαστε αγκαλιά με ένα νεογέννητο;»: ένας παιδίατρος απαντά

«Επιτρέπεται να κοιμόμαστε αγκαλιά με ένα νεογέννητο;»: ένας παιδίατρος απαντά

Η συγκοίμηση είναι μία υπέροχη συνήθεια που προτιμούν όλο και περισσότεροι γονείς. Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι ένας τρόπος για να νιώσει το παιδί ασφάλεια και να εισπράξει την αγάπη που χρειάζεται. Επιπλέον, δημιουργεί εγγύτητα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά ενώ παράλληλα χτίζει μια ασφαλή σχέση ανάμεσά τους. Αρκεί να γίνεται με ασφάλεια.

Ο Dr. Harvey Karp, γνωστός παιδίατρος στην Αμερική που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του ύπνου των μωρών και των νηπίων, καταπιάνεται με την συγκοίμηση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που παίρνουν τα βρέφη στο κρεβάτι τους, αγνοώντας τους σοβαρούς κινδύνους που καραδοκούν. 

Η συγκοίμηση είναι υπέροχη, αλλά όχι για όλες τις ηλικίες

«Η συγκοίμηση είναι τόσο παλιά όσο οι άνθρωποι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Harvey Karp. Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν από παλιά αγκαλιά με τα μωρά τους για προστασία, ζεστασιά και ευκολία λέει ο ειδικός, συμπληρώνοντας τα εξής: 

«Για παιδιά άνω του ενός έτους, η συγκοίμηση μπορεί να γίνει μια γλυκιά οικογενειακή παράδοση που χτίζει σταθερές σχέσεις και οικειότητα. Ωστόσο, όσο κι αν μου αρέσει να κοιμάμαι μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά μου, είμαι επιφυλακτική για την συγκοίμηση με μωρά κάτω των 12 μηνών».

Σύμφωνα με τον γνωστό παιδίατρο, όσον αφορά τα νεογέννητα και τα μωρά που δεν έχουν κλείσει ακόμα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να τα κοιμίζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας και όχι στο κρεβάτι μας!

Τα στατιστικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως το 45,8 των βρεφικών θανάτων οφείλεται στην συγκοίμηση. Μετά από αυτό, οι επιστήμονες αφιέρωσαν πολύ χρόνο μελετώντας αν τα μωρά μπορούν ή όχι να μοιραστούν με ασφάλεια το κρεβάτι των γονιών τους.

Μια βρετανική μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι τα περισσότερα μωρά που κοιμούνται μαζί με την μαμά και τον μπαμπά βρέθηκαν με το στόμα και τη μύτη καλυμμένα με την κουβέρτα ή το σεντόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το ένα τρίτο των μαμάδων κοιμόντουσαν με τα χέρια ή τα πόδια ακουμπισμένα πάνω στα μωρά τους. 

Μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία, επιβεβαίωσε ότι το πρόσωπο των μωρών που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους είναι καλυμμένα με τα σκεπάσματα ή το χέρι της μαμάς (και του μπαμπά) για τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου, διαπίστωσαν ότι κατά τη συγκοίμηση τα βρέφη κοιμούνται για τουλάχιστον πέντε ώρες στο πλάι, όταν οι ειδικοί συστήνουν να κοιμούνται ανάσκελα. 

Εν κατακλείδι 

«Οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι και παιδίατροι συμφωνούν πως η συγκοίμηση ωφελεί τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ασφαλής για τα νεογέννητα. Ενέχει μεγάλο ρίσκο για την ασφάλειά τους ενώ υπάρχουν ικανοποιητικές εναλλακτικές που διευκολύνουν τον βραδινό θηλασμό καθώς μαμά και βρέφος βρίσκονται κοντά» τονίζει ο Dr. Harvey Karp.

Πηγή: Kidspot.com.au

v