Πώς βοηθάμε ένα παιδί που τραυλίζει σύμφωνα με μια λογοθεραπεύτρια

Πώς βοηθάμε ένα παιδί που τραυλίζει σύμφωνα με μια λογοθεραπεύτρια

Το γεγονός ότι δεν βλέπουμε συχνά ανθρώπους στην τηλεόραση ή τα social media με τραυλισμό, κάνει την πάθηση να φαίνεται λιγότερο συχνή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Τραυλισμού, αλλιώς γνωστή ως STAMMA, περίπου το 8% των παιδιών τραυλίζει και μάλιστα, για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Για την πλειοψηφία αυτών των παιδιών, ο τραυλισμός θα περάσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά περίπου το 25% συνεχίζει να τραυλίζει μέχρι την ενηλικίωση.

Η Kirsten Howells, διευθύντρια υποστήριξης της γραμμής βοήθειας της STAMMA και επικεφαλής προγράμματος, λέει στο Metro.co.uk: «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που τραυλίζουν πρέπει να αντιμετωπίσουν το πώς οι ίδιοι αντιδρούν, όταν ''κολλάνε''. Αλλά και το πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι γύρω τους, τούς επηρεάζει. Μπορεί για παράδειγμα να νιώσουν άγχος, κάτι που θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Το κλειδί για τους γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά «να απολαμβάνουν να μιλάνε είτε τραυλίζουν είτε όχι», προσθέτει η Kirsten, ενώ συμβουλεύει τους γονείς 3 πράγματα:

  • Ενημερωθείτε για τον τραυλισμό και αισθανθείτε άνετα να το συζητήσετε με το παιδί αλλά και τους γύρω σας. Έτσι, θα το κάνετε να νιώσει άνετα με τη φωνή του.
  • Πείτε του ότι ο τραυλισμός δεν είναι κάτι κακό ή για το οποίο πρέπει να ντρέπεται.
  • Βοηθήστε το να χτίσει αυτοπεποίθηση. Σημασία έχει να επικεντρωθείτε σε αυτό που λέει το παιδί σας και όχι στο πώς το λέει.
  • Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

Πηγή: metro.co.uk

v