Όταν κάνω παρατήρηση στο 5χρονο παιδί μου, με χτυπάει. Τι να κάνω;

Όταν κάνω παρατήρηση στο 5χρονο παιδί μου, με χτυπάει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου είναι σχεδόν 5 χρονών και είναι μοναχοπαίδι. Έχει κάποια ξεσπάσματα, όταν του κάνω παρατήρηση αρχίζει να με χτυπάει με μπουνιές και κλωτσιές εκείνη τη στιγμή – όχι δυνατά βέβαια. Ακόμη, μετά μου λέει ότι δεν τον αγαπάω. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο υπέροχος γιός σας, είναι σε μια αναπτυξιακή φάση γεμάτη ενέργεια και ζωηράδα! Υγιή και απαραίτητα στοιχεία για μια καλή ανάπτυξη! 

Από εσάς και τους σημαντικούς άλλους έχει να μάθει πως να εκφράζεται, πως να επικοινωνεί, πως να αξιοποιεί τα συναισθήματά του. Η αυθόρμητη έκφραση του λοιπόν όταν νιώθει δυσκολεμένος, είναι να σας χτυπήσει. Αυτό δεν αποτελεί μια παράξενη αντίδραση. Είναι η σωματική έκφραση του θυμού, της αμηχανίας ή της δυσκολίας που αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο αυτό δε συμφέρει να το ενισχύσετε. Αντιθέτως, έχετε να του δείξετε εκείνη τη στιγμή άλλους τρόπους που μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει. Μιλήστε του ξανά, και με κάθε ευκαιρία που έχετε, για το πόσο σημαντική είναι η λεκτική επικοινωνία σας και πόσο σας ενδιαφέρει να ξέρετε πως νιώθει. Δείξτε του ενδιαφέρον και δώστε του χρόνο ώστε να αναπτύξετε αυτού του είδους την επικοινωνία μεταξύ σας. Φυσικά αποτελείτε το πιο σημαντικό πρότυπο, επομένως όποια συμπεριφορά δεν επιθυμείτε να υιοθετήσει, χρειάζεται αρχικά να μην την ακολουθείτε και εσείς.

Το μεγάλωμα των παιδιών αποτελεί μια απαιτητική και διαρκή πρόκληση προς τους γονείς! Καθώς σας γεννιούνται ερωτήματα για το τι καλό έχετε να προσφέρετε στο παιδί σας, γίνεστε οι ίδιοι καλύτεροι, αναβαθμίζεστε!

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v