Μη λέτε σε μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά «δεν πειράζει, ήταν γραφτό»

Μη λέτε σε μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά «δεν πειράζει, ήταν γραφτό»

Το δώρο της μητρότητας δεν έρχεται πάντα εύκολα σε όλους. Οι γονείς που προσπαθούν να κάνουν παιδί αλλά δεν τα καταφέρνουν ίσως βρίσκονται πολύ κοντά σας και ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον σας. Εάν σας εμπιστευτούν την αγωνία τους, καλό είναι να τους αντιμετωπίσετε μα ευαισθησία και διακριτικότητα, επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια που θα μοιραστείτε μαζί τους.

Μερικές φορές, θέλοντας να πούμε κάτι παρηγορητικό, ενδέχεται να τους πληρώσουμε χωρίς να το θέλουμε. Γι΄ αυτό, είναι καλύτερο να πούμε κάτι απλό όπως «κουράγιο» ή «θα είμαι δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς» παρά κάτι που θα ξύσει την ευαίσθητη πληγή όπως: 

«Δεν πειράζει, ίσως να ήταν γραφτό»

Το τι είναι γραφτό και τι έχει, σίγουρα δεν το ξέρουμε εμείς και άρα καλό είναι να μην το λέμε στην μαμά (και τον μπαμπά) που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά (ή που προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν). Δεν είναι όλα συνυφασμένα με την συνωμοσία του σύμπαντος, ούτε μπορούμε να επικαλούμαστε σε όλα τα θέματα τη θεωρία του Κοέλιο. 

Η επιστήμη ευτυχώς έχει προχωρήσει αρκετά και το ζευγάρι που εσείς του επισημάνατε ότι είναι γραφτό του να μείνει άτεκνο, ίσως βρει σύντομα λύση στο πρόβλημά του. Επίσης, τα ενδεχόμενα της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας είναι πάντα ανοιχτά, για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

Πριν μιλήσετε, λοιπόν, σκεφτείτε πόσο μειονεκτικά μπορεί να νιώσει μια γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, δεν είναι γραφτό. Σαν να λέμε, δεν της αξίζει, δεν είναι αρκετά καλή για να αποκτήσει παιδιά. Φυσικά εσείς δεν εννοείτε κάτι τέτοιο, αλλά εκείνη, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα σκεφτεί.

 

«Ηρέμησε και ό,τι να γένι θα γίνει»

Το «ηρέμησε» όταν είσαι ταραγμένος, ακόμα και για κάτι απλό και καθημερινό, μπορεί να σε κάνει να ταραχτείς και να θυμώσεις ακόμα περισσότερο! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι που σε πονάει πολύ και προσπαθείς να βρεις τρόπο να το διαχειριστείς χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου. 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια αντίστοιχη περίπτωση, λοιπόν, μην προσπαθήσεις να ηρεμήσεις την μαμά που κάθεται απέναντί σου λέγοντας «Ηρέμησε και ό,τι να γένι θα γίνει». Ίσως είναι πολύ καλύτερο να επιστρατεύσεις το χιούμορ σου ή απλά να ανοίξεις την αγκαλιά σου χωρίς να μιλήσεις.

«Σκέψου τα καλά: θα ζήσεις τη ζωή σου όπως τη θες»

Ίσως εσύ που έχεις ήδη παιδιά ονειρεύεσαι λίγες μέρες (και νύχτες) ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, η μαμά που κάθεται απέναντί σου, η οποία θέλει όσο τίποτα ένα παιδί αλλά δεν τα καταφέρνει, δεν ονειρεύεται ούτε την ξεκούραση, ούτε την ξεγνοιασιά. 

Αυτό που επιθυμεί με όλο της το είναι στην παρούσα φάση, είναι να αφιερώσει τη ζωή της στα παιδιά που προσπαθεί να αποκτήσει. Μερικές φορές, η επιθυμία μας να κάνουμε τον άλλον να νιώσει καλύτερα, λέμε καλοπροαίρετα πράγματα που όμως στην πραγματικότητα ξύνουν ακόμα πιο πολύ την πληγή του. 

v