5 καλοί λόγοι για να βάλετε τέλος σε μια φιλία

5 καλοί λόγοι για να βάλετε τέλος σε μια φιλία

Στη διάρκεια της ζωής μας κάνουμε πάρα πολλούς φίλους. Μεγαλώνοντας, όμως, καταλήγουμε να έχουμε στη ζωή μας πολύ λίγα έμπιστα άτομα - ίσως και μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού! Με κάποιους ξεκόβουμε επειδή δεν ταιριάζουμε και με άλλους λόγω της ασύμβατης καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που, ενώ βασιζόμαστε πάνω τους και τους έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα με τους «κολλητούς» μας, αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών μας και ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας. Κι αν αμφιβάλλετε ακόμα, υπάρχουν 5 σοβαροί λόγοι για να το κάνετε. 

Σας «ρουφάνε» όλη σας την ενέργεια

Υπάρχουν άνθρωποι που «δίνουν» και άνθρωποι που «παίρνουν». Σε μια φιλία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε αυτά τα δύο, αφού οι καλοί φίλοι είναι έτοιμοι να δώσουν αμφότεροι τον καλύτερό τους εαυτό. Ωστόσο, αν κάποιος επαναλαμβάνει συμπεριφορές που σας ενοχλούν (και σας εξαντλούν) παρότι του το έχετε επισημάνει, μάλλον δεν θα σταματήσει ποτέ, αδιαφορώντας για τα συναισθήματά σας.

Εάν καταναλώνουν όλη σας την ενέργεια κάθε φορά που είστε μαζί τους, αναρωτηθείτε: είναι πραγματικά αυτό το πώς χρειάζεστε από έναν καλό φίλο; 

Δε σέβονται το χρόνο σας

Είναι τόσο απορροφημένοι από τον εαυτό τους που σας αγνοούν όταν τους λέτε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεθείτε ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Θα εμφανιστούν έτσι κι αλλιώς στην πόρτα σας, αγνοώντας τα δικά σας προβλήματα, την κούραση ή τη διάθεση να μείνετε μόνη με την οικογένειά σας. 

Εννοείται ότι πρέπει να είμαστε δίπλα στους φίλους μας και να τους στηρίζουμε, αλλά πάντα σεβόμενοι τα όρια και τις αντοχές του άλλου. Δυστυχώς, κάποιες φορές που ο μόνος τρόπος για να πεις σε έναν φίλο που δε σέβεται τα όριά σου ότι δεν είναι εντάξει μαζί σου, είναι να τερματίσεις τη φιλία μαζί του.

Αν προδώσουν την εμπιστοσύνη σας

Είναι φρικτό το συναίσθημα να εκμυστηρεύεσαι στον φίλο σου ένα μυστικό και ξαφνικά συνειδητοποιήσεις  ότι το ξέρουν όλοι στο κοινό σας περιβάλλον! Το ίδιο φρικτό είναι όταν του εμπιστεύεσαι τα παιδιά σου και κάνει τα αντίθετα από αυτά που του έχεις ζητήσει, ή όταν σε κακολογεί πίσω από την πλάτη σου. 

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζεις χρόνια και τους εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια, ίσως είναι καλό να αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο λάθους ή αμφιβολίας.  Αν , όμως, συμβεί και δεύτερη φορά, τότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί του και να τον βγάλετε από τη λίστα με τους «κολλητούς» σας. 

Αν ρίχνουν μονίμως τη διάθεσή σας

Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας και πραγματικοί φίλοι είναι εκείνοι που μας δέχονται όπως και να είμαστε. Αν όμως υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που διαρκώς γκρινιάζει και είναι αρνητικός, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και τη δική σου διάθεση, ίσως δεν είναι η κατάλληλη παρέα για σένα. 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μαζί του αναρωτήσου αν νιώθεις καλά μαζί του, αν σε κάνει να γελάς (ακόμα και στα δύσκολα) κι αν αισθάνεσαι άνετα με όλα αυτά που σου εκμυστηρεύεται. Αν η απάντηση είναι αρνητική, ίσως δεν είναι η κατάλληλη παρέα για σένα κι εσύ δεν είσαι η κατάλληλη παρέα για εκείνον. 

Δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια για τη φιλία σας

Εάν είστε πάντα εσείς που προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανή τη φιλία (και την επικοινωνία) σας ενώ ο άλλος δεν κάνει την παραμικρή κίνηση να βρεθεί μαζί σας, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε μερικά πράγματα. Αφού επιβεβαιώσετε πως δεν έχετε κάνει κάτι που έχει πληγώσει την φίλη σας και γι' αυτό σας κρατάει σε απόσταση, εκφράστε τα δικά σας συναισθήματα για τη στάση του. 

Ο αληθινός φίλος θα εστιάσει στο ότι έχετε πληγωθεί από τη στάση του και θα φροντίσει να την αλλάξει. Εάν, όμως, συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, τότε μάλλον δεν σας αξίζει. Τους φίλους μας δεν τους κυνηγάμε - επιδιώκουμε την παρέα τους όσο κι εκείνοι τη δικοί μας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v