Οι κλίκες των μαμάδων βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία!

Οι κλίκες των μαμάδων βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία!

Αναρωτιόμαστε μερικές φορές γιατί τα παιδιά είναι τόσο σκληρά μεταξύ τους, ειδικά όταν καλούνται να υποδεχτούν ένα νέο παιδί στην ομάδα τους. Ας παρατηρήσουμε, όμως, τις μαμάδες αυτών των παιδιών – μήπως λειτουργούν αντίστοιχα; Μήπως κι εκείνες σχηματίζουν τις δικές τους «κλίκες» που δύσκολα ανοίγουν αρκετά ώστε - έστω και στριμωχτά - να χωρέσει μια λίγο διαφορετική μαμά;

Το κείμενο μιας μητέρας που δεν ανήκει στην κλίκα των cool μαμάδων περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πόσο τοξική μπορεί να γίνει η συμπεριφορά κάποιων μαμάδων: 

«Μερικές μαμάδες που συναντάς στην παιδική χαρά ή έξω από το σχολείο είναι τοξικές. Όχι όλες, φυσικά! Υπάρχουν κι εκείνες που λαχταράς να πεις δυο φιλικές κουβέντες ή, γιατί όχι, να πιείτε κάποια στιγμή κι έναν καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνες που σε κάνουν να νιώθεις μικροσκοπική και να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. 

Μιλάω για τις "κλίκες". Τις μαμάδες που κάνουν πηγαδάκια έξω από το σχολείο και σε κοιτάνε σαν να είσαι εγκληματίας. Είναι εκείνες οι μαμάδες που κάνουν ότι δε σε βλέπουν και όταν τους απευθύνεις το λόγο είτε σε αγνοούν είτε σου μιλούν σαν να είσαι ένα ενοχλητικό πεντάχρονο που δεν θέλουν να έχουν μέσα στα πόδια τους. 

Ξέρετε όμως κάτι;

Αυτές οι μαμάδες δεν διαφέρουν δραματικά από εμάς. Στην πραγματικότητα είναι εξίσου μπερδεμένες με όλες μας. Μπορεί να είναι πάντα "στην τρίχα", σε αντίθεση με μένα, αλλά αγωνίζονται κι εκείνες, όπως όλες οι μαμάδες του κόσμου, να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. 

Ωστόσο, αντί να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για να απαλλαχτούν από τα βάρη της μητρότητας, τους ενδιαφέρει πιο πολύ να ανήκουν στις cool μαμάδες. Κρύβοντας τις αγωνίες και την ανασφάλειά τους πίσω από ρηχά πηγαδάκια, εντυπωσιακά ρούχα, κουτσομπολιά και υπεροπτικά βλέμματα. Κι αυτή η ρηχή συμπεριφορά περνάει και στα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνοντας κάνουν ακριβώς τα ίδια με τον φαύλο κύκλο να μην σπάει ποτέ. 

Γι’ αυτό συμβουλεύω αυτές  τις μαμάδες να είναι ευγενικές και να δείχνουν κατανόηση στην μαμά που δεν ανήκει στην κλίκα τους, που χαμογελά αμήχανη και που έρχεται να πάρει το παιδί της από το σχολείο με φτηνά ρούχα ή απεριποίητη. Μπορεί να μην έχει την οικονομική άνεση να σας “φτάσει” σε εμφάνιση, αλλά θα διαπιστώσετε ότι συμμερίζεται τις αγωνίες σας και μπορεί να σας κάνει νa γελάσετε ή να ανακουφιστείτε από κάποιο πρόβλημά σας αν της μιλήσετε.

Σε έναν κόσμο που οι μητέρες νιώθουν διαρκώς ανεπαρκείς και αποτυχημένες, αξίζει πραγματικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στεκόμαστε η μία δίπλα και όχι απέναντι στην άλλη».

Πηγή: kidspot.com.au

v