Χρειάζομαι ρομποτική σκούπα;

Χρειάζομαι ρομποτική σκούπα;

Οι σκούπες ρομπότ αποτελούν το next big thing στην καθαριότητα. Ξεκίνησαν ως το απόλυτο gimmick για τους θιασώτες του έξυπνου σπιτιού, όμως πλέον είναι προσιτές οικονομικά και εξελιγμένες τεχνολογικά - συνδυασμός που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.

Αυτό που πιθανότατα θα αναρωτιέσαι βέβαια, είναι το κατά πόσο χρειάζεσαι μια τέτοια σκούπα ρομπότ. Τι το παραπάνω θα σου προσφέρει δηλαδή σε σχέση με ένα «παραδοσιακό» μοντέλο. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά σε όλα όσα την καθιστούν ξεχωριστή, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, προκειμένου να σε βοηθήσουμε να βρεις τη σωστή απάντηση;

Ξεκινώντας από τα βασικά

Ας διευκρινίσουμε δυο-τρία πράγματα αρχικά σε σχέση με τις σκούπες ρομπότ. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι αυτό που φαντάζεσαι: λειτουργούν αυτόματα, πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο σπίτι σου και καθαρίζοντας τις επιφάνειες από τις οποίες περνούν. Στην αγορά θα βρεις προτάσεις σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος τιμών: όσο πιο ακριβή μία σκούπα ρομπότ, τόσο περισσότερες οι δυνατότητές της. Τα high-end μοντέλα π.χ. διαθέτουν κάμερες, χαρτογραφούν τον χώρο σου με απόλυτη ακρίβεια, έρχονται με μεγαλύτερη αυτονομία και αδειάζουν μόνα τους τον κάδο. Οι λειτουργίες που θα έχει αυτό που θα επιλέξεις εσύ, εξαρτώνται καθαρά από το budget και τις προτεραιότητές σου.

Πλήρες καθάρισμα;

Ναι, μια ρομποτική σκούπα θα καθαρίσει τέλεια τις επιφάνειες από τις οποίες θα περάσει, σαν να το έκανες εσύ με μια σκούπα ανά χείρας. Υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία δε θα τα καταφέρει εξίσου καλά (π.χ. κάποιο «δύσκολο» χαλάκι, περιοχές με καλώδια/κορδόνια, σε σκαλοπάτια ή κόγχες που δεν έχει πρόσβαση) αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες τις οποίες σίγουρα μπορείς να έχεις κατά νου και να καθαρίζεις εσύ. Και πάλι ορισμένα μοντέλα προσφέρουν εκτός από σκούπισμα και δυνατότητα σφουγγαρίσματος για ολοκληρωμένη καθαριότητα σπιτιού - εξαρτάται από το αν χρειάζεσαι και αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις για κάτι τέτοιο.

Ιδανική λειτουργία

Το μεγάλο πλεονέκτημα μίας σκούπας ρομπότ είναι πως δε χρειάζεται να κάνεις το παραμικρό. Μπορείς να την προγραμματίσεις να καθαρίζει όσο συχνά θες, κατά προτίμηση όταν δε βρίσκεσαι στο σπίτι (ακόμα και τα πιο αθόρυβα μοντέλα κάνουν θόρυβο, οπότε η λειτουργία τους δε συστήνεται όταν ας πούμε δουλεύεις, απολαμβάνεις μια ταινία ή προσπαθείς να κοιμηθείς) ούτως ώστε όταν γυρίσεις αυτό να λάμπει. Στην πράξη, μία τέτοια σκούπα θα διατηρεί τον χώρο σου πεντακάθαρο συντηρώντας τον ακόμα και καθημερινά, κάτι που είμαστε σίγουροι πως θα εκτιμήσεις, ιδίως αν περνάς αρκετές ώρες στο σπίτι - π.χ. δουλεύοντας.

Τι χρειάζεται να κάνεις εσύ;

Ναι μεν μια σκούπα ρομπότ λειτουργεί αυτόνομα, όμως ακόμα κι έτσι υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που θα χρειαστεί να κάνεις κι εσύ. Αρχικά, καλό θα ήταν κατά τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες της να την ακολουθείς έτσι ώστε να διαπιστώσεις ποια σημεία τη δυσκολεύουν και πού κολλάει. Στην πορεία, θα πρέπει να έχεις στον νου σου να αδειάζεις τον κάδο της όπως επίσης και να καθαρίζεις τα βουρτσάκια και τις επιφάνειές της. Το πιθανότερο βέβαια είναι πως για όλα αυτά και ό,τι άλλο απαιτείται από πλευράς σου, θα σε ενημερώνει το ίδιο το app της. Κατά τα άλλα άφησέ την να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα!

Ένας υγιεινότερος τρόπος ζωής

Πριν σκεφτείς «μα να δώσω τόσα χρήματα για κάτι που μπορώ να κάνω κι εγώ», θα θέλαμε να σου θυμίσουμε κάτι τελευταίο. Με μία σκούπα ρομπότ, όπως προαναφέραμε, θα είσαι σε θέση να καθαρίζεις τον χώρο σου ακόμα και κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό δε θα εξασφαλίζεις μονάχα καθαρά δάπεδα αλλά θα απομακρύνεις από τον χώρο σου με μεγάλη επιτυχία κάθε αλλεργιογόνο και βλαβερό σωμάτιο (οι σκούπες ρομπότ διαθέτουν φίλτρα HEPA). Τεράστιο πλεονέκτημα για νοικοκυριά με μικρά παιδιά ή ενήλικες που υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού, το δίχως άλλο.

Εν τέλει

Σωστή και λάθος απόφαση στο ερώτημα αν αξίζει να επενδύσεις σε μία σκούπα ρομπότ δεν υπάρχει. Διάβασε προσεκτικά τα όσα σου αναφέραμε στο παρόν κείμενο, αξιολόγησε τις προτεραιότητές σου, ρίξε μια ματιά στο budget σου και αποφάσισε. Ακόμα κι αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσεις σε ένα τέτοιο προϊόν πάντως, ξεκίνα να παρακολουθείς στενότερα την κατηγορία. Κάτι μας λέει ότι σύντομα θα αναθεωρήσεις την άποψή σου…

v