3 τέλειες εκδρομές στο βουνό για να... μυρίσετε Χριστούγεννα

3 τέλειες εκδρομές στο βουνό για να... μυρίσετε Χριστούγεννα

Μπαίνουμε στον Δεκέμβρη και είδαμε και τα πρώτα χιόνια στα πανέμορφα βουνά μας, εκεί όπου οι υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί της χώρας ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν για τη εορταστική περίοδο. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε κι εμείς μια γιορτινή προθέρμανση, οργανώνοντας μια απολαυστική εκδρομή σε κάποια πανέμορφη ορεινή τοποθεσία πριν αρχίσει η κοσμοσυρροή. Όχι μόνο για να αποφύγουμε το συνωστισμό, αλλά και για να μυρίσουμε έλατο, να δούμε χιόνια και να μπούμε για τα καλά σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Στην Αγόριανη, το αλπικής ομορφιάς χωριό του Παρνασσού

Χτισμένη επάνω σε επτά λόφους ανάμεσα στις βουνοκορφές του Παρνασσού (γι’ αυτό λέγεται και Επτάλοφος), η Αγόριανη αποτελεί τον ιδανικό «προ-χριστουγεννιάτικο» προορισμό γιατί είναι βουτηγμένη στα καταπράσινα έλατα και πιάνει σχετικά εύκολα χιόνι μόλις αρχίσουν τα κρύα. Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με όλα τα στοιχεία των χωριών της περιοχής: τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, την πανέμορφη πλατεία με τους αιωνόβιους πλάτανους και τα φιλόξενα ταβερνάκια που γεμίζουν από επισκέπτες, τέτοιον καιρό.

Εάν δεν είναι χιονισμένη, η Αγόριανη προσφέρει ένα μοναδικό αξιοθέτο, τον ορμητικό καταρράκτη της, αλλά και ένα υπέροχο μονοπάτι Natura (Ε4) για πεζοπορία στην καρδιά του πυκνού δάσους. Επιπλέον, το χωριό βρίσκεται μια ανάσα από άλλους ενδιαφέροντες προορισμούς, όπως το Πολύδροσο και η Γραβιά, αλλά και η πολύβουη Αράχωβα.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας, τα τρία πανέμορφα χωριά σε ένα

Τα Τρίκαλα Κορινθίας απαρτίζονται από τρεις πανέμορφους οικισμούς χτισμένους στην πλαγιά του όρους Κυλλήνη σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων και είναι ο τέλειος προορισμός για μια απολαυστική χειμερινή οικογενειακή εκδρομή. Πλήρως οργανωμένα, αφού υποδέχονται πάρα πολλούς τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα τρία ενωμένα χωριουδάκια έχουν το καθένα το δικό του χρώμα και προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές σε διαμονή, φαγητό, αλλά και ιδιαίτερα αξιοθέατα με τοπικό χαρακτήρα – ιστορικά αρχοντικά, εκκλησίες κλπ.

Πέρα από τα ίδια τα χωριά των Τρικάλων, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή. Εκεί συναντάμε τοποθεσίες μοναδικής φυσικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όπως η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, τα χωριά του Φενεού, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η μυθική λίμνη Στυμφαλία.

Στη Βυτίνα, το ιστορικό χωριό που χάνεται μέσα στα έλατα

Στους πρόποδες του όρους Μαίναλου, στην Αρκαδία, μέσα στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές, βρίσκεται ένας παραδοσιακός πετρόχτιστος οικισμός με πλούσια ιστορία και μαγευτική ατμόσφαιρα. Στη Βυτίνα, βρίσκει κανείς ότι μπορεί να κάνει την εκδρομή του μοναδική και ευχάριστη – γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, ιστορικής σημασίας αξιοθέατα, καλό φαγητό και εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Και φυσικά, τον περιβόητο «Δρόμο της αγάπης», εκεί που, κάτω από τη σκιά των σφενδάμων, συναντιόνταν κάποτε οι ερωτευμένοι του χωριού.

Όπως και τα περισσότερα ορεινά χωριά του τόπου μας, έτσι και η Βυτίνα είναι κοντά σε πάρα πολλά όμορφα μέρη που παρουσιάζουν είτε ιστορικό είτε φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Φεύγοντας από το χωριό μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ξακουστή Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου ποταμού ή τον παραδοσιακό οικισμό της Στεμνίτσας.

v